Najmlađi hrvatski food bloger Marko Josipović, poznatiji pod imenom Marko Bakes, prije skoro dvije godine otisnuo se u inozemstvo kako bi svoju strast za kuhanjem doveo na višu stepenicu. Što sve sprema na Sveučilištu u Birminghamu na smjeru Bakery & Pattiseire techology možete pratiti na njegovu profilu na Instagramu, no nama je otkrio što kuha kada dođe doma, svojim cimerima u inozemstvu.

Prepoznatljiv ''domaći'' okus koji njegovi strani prijatelji možda ne poznaju, ali koji ih osvaja na prvu "žlicu", nekim Markovim tanjurima daje Vegeta, najpoznatiji hrvatski proizvod izvan granica naše domovine, vrlo poznata i omiljena u Hrvatskoj, ali i u Markovu obiteljskom domu.

Dvedesetogodišnji kreativac u kuhinji, 60 godina Vegete odlučio je proslaviti jelom koje ga podsjeća na dom.

''Kako živim u Engleskoj, često se znam prisjetiti i zaželjeti stvari koje su moji roditelji radili i šalša je bila jedna od onih stvari koje bi na brzaka složili kad bi se vratili doma s posla i taj okus me jednostavno podsjeća na dom'', kaže Marko.

Taj jednostavni recept koji često radi i u Birminghamu kada se vrati s cjelodnevnih predavanja pokazao nam je u kratkom videu. Svoje jelo s Vegetom, omiljenim hrvatskim dodatkom jelima, ponudio je svojoj cimerici i jednoj od najboljih prijateljica u Velikoj Britaniji Georgiji, a u videu ne propustite pogledati kako joj se svidjela Markova tjestenina koja ''miriše na dom''.

RECEPT - Markova tjestenina sa šalšom od mrkve i tikvice

Sastojci:
tjestenina po želji
pola glavice luka
1 manji režanj češnjaka
1 naribana mrkva
1 manja naribana tikvica
grančica svježeg timijana
sol, papar
1 žličica Vegete
pola žličice Podravka slatke dimljene paprike u prahu
200 ml pasate
naribani sir po želji

Priprema:
Na dvije žlice ulja dinstajte luk dok ne postane staklast pa mu dodajte usitnjeni češnjak, mrkvu, tikvicu, timijan, sol, papar, Vegetu i dimljenu papriku u prahu. Sve dobro promiješajte i dinstajte dok mrkva i tikvica malo ne omekšaju. Zatim dodajte pasatu i kuhajte desetak minuta dok se umak malo ne zgusne. Prelijte ga potom po skuhanoj tjestenini i pospite omiljenim sirom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju