Poljski kolaczki se vrlo lako mogu pripremiti i kod kuće. Za izradu vam je potrebno nekoliko svakodnevnih sastojka, malo strpljenja i električni mikser.
Sastojci:
270 g brašna
225 g maslaca
225 g sirnog namaza
½ čajne žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
marmelada po želji za nadjev
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Izvadite sirni namaz i maslac iz hladnjaka da dosegnu sobnu temperaturu.
2. Mikserom pomiješajte omekšani sirni namaz i maslac.
3. U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i malo soli.
4. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte brašno dok se svi sastojci ne povežu.
5. Dobivenu smjesu obložite plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem 45 minuta.
6. Ohlađeno tijesto razvucite na debljinu oko pola centimetara. Posipajte šećerom u prahu.
7. Izrežite tijesto na kocke veličine oko 5x5 centimetara.
8. U sredinu kocke stavite jednu čajnu žličicu marmelade po želji i razmažite je. Utapkajte malo vode na kut izrezanog tijesta bez punjenja i zalijepite ga za suprotni kut.
9. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
10. Kolaczke stavite na namašćeni lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva oko 14 do 18 minuta, odnosno dok kolačići ne dobiju zlatnu boju.
11. Ohladite prije posluživanja i posipajte s još šećera u prahu. Dobar tek!
Ceker Bar: Šarmantna terasa u Samoboru za uživanje u domaćim kolačima, bermetu i gvircu