Na spomen japanske ceremonije čaja (sadō) u mnoge će asocirati na profinjenu ženu u kimonu koja sjedi na tatamiju i priprema matchu, pažljivo slijedeći detalje tradicionalnog rituala. No nekoć davno, njime su se bavili muškarci. Podrijetlo matche seže u Kinu za vrijeme dinastije Tang u 8. stoljeću kada se primarno koristila u vjerskim ceremonijama.

I dok je Kina mjesto gdje je nastala, u Japanu je matcha procvjetala i postala omiljena namirnica. Danas je Japan primarni uzgajivač matche, s dugom poviješću uzgoja i tehnika obrade koje se prenose generacijama. Kada je kultura ispijanja matche uvezena preko Kine, čajne ceremonije vodili su ratnici i redovnici. Ceremonija čaja duboko je ukorijenjena u zen budizmu, a predstavlja unutrašnji mir i gostoljubivost - jednostavnost i elegancija postupka naglašavaju te vrline.

Bukovače Zanimljivosti Rastu kao gljive poslije kiše: Biznis nastao iz taloga kave, koji svi bacamo

U vrijeme kada su ženske odgovornosti bile ograničene na kućanske poslove, vođenje čajne ceremonije postao je način da kulturne i obrazovane žene budu društveno priznate. Kako je s vremenom društveni položaj žena na radnom mjestu napredovao, došlo je do značajnog pada sudjelovanja u ceremoniji čaja, a danas je sve manje mladih koji se odlučuju naučiti tu vještinu.

No bez obzira na to matcha je popularnija nego ikada prije u cijelom svijetu, Zeleni napitak s biljnim ili kravljim mlijeko sve češće zamjenjuje jutarnju šalicu kave, a razlozi tome se traže u zdravstvenim kvalitetama matche, kao i utjecaju društvenih mreža. No što je zapravo matcha? Radi se o vrsti zelenog čaja od lišća biljke Camellia sinensis, koja zahvaljujući posebnom načinu uzgoja ima veću količinu klorofila u listovima, kao i karakterističnu jarko zelenu boju. 

Matcha - 2 Matcha - 2 (Foto: Shutterstock)

Popularnost matche značajno je porasla posljednjih godina, a predviđa se da će globalno tržište matche rasti još i više. I dok je Japan vodeći izvoznik matche, Kina, Šri Lanka, Indija i SAD su najveći uvoznici. Kako raste potražnja za zdravim proizvodima, novim pićima, kao i sastojcima u desertima i pićima, tako jača i potražnja za matchom.

Osim što podiže razinu energije tijekom dana, fino mljeveni čaj u prahu pun je antioksidansa koji smanjuju rizik od teških i kroničnih bolesti, a služi i kao čuvar srca, jetre i mozga. Ako je još niste probali, matcha ima lagano zemljani, slatkast okus, a osim toga daje intenzvno zelenu boju napicima, pecivima i desertima. 

Bye, bye, ljetne terase: 10 udobnih kafića u Zagrebu u kojima možete popiti odličnu kavu, čaj - ili koktele Cat Caffe Mr. Fogg Mr. Fogg +1 Hub Cooltura Pub

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju