Natillas de Leche okus je djetinjstva svakog Španjolca. Točno podrijetlo ovog kremastog deserta ne zna se, ali se zato zna da su ga pripremale časne sestre u samostanima diljem Europe, pa im mnogi zato i pripisuju autorstvo.

Španjolska krema je aromatičan desert bogat okusima, napravljen od mlijeka i jaja. Krema se kuha, ali se poslužuje hladna. Možda će vas podsjetiti na pjenastu žutu kremu od kremšnita – ali tada ćete dodati limunovu korice i cimet.

Ovo je osnovni recept, a naravno, postoje brojne inačice i dodaci kojima se nadopunjuje okus ove žute kreme. Pogađate, najčešći je čokolada.
Recept je za šest porcija/šalica/čaša, pa ga poduplajte, ako vam je malo ili prepolovite ako vam je puno… ali iz iskustva vam tvrdimo da neće dugo ostati u hladnjaku, čak i ako vam se na prvu šest porcija čini puno.

Sastojci za Natillas de Leche:

  • 6 šalica punomasnog mlijeka
  • korica od 1 limuna, naribana
  • 1 štapić cimeta
  • 5 žlica gustina
  • 8 žumanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • mljeveni cimet, za ukras

Priprema Natillasa de Leche:

  1. Ulijte 5 šalica mlijeka u veliki lonac. Dodajte limunovu koricu i štapić cimeta te kuhajte mlijeko, bez poklopca, na srednjoj vatri, dok ne zavrije. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 10 minuta.
  2. U maloj posudi pomiješajte preostalu 1 šalicu mlijeka s kukuruznim škrobom.
  3. Stavite žumanjke u veliku zdjelu, dodajte šećer i miješajte električnom miješalicom dok smjesa ne postane pjenasta.
  4. Ulijte mlijeko i kukuruzni škrob i nastavite miješati mikserom dok se potpuno ne izmiješa. Stavite sa strane.
  5. Izvadite koricu limuna i štapić cimeta iz toplog mlijeka.
  6. Vratite lonac na srednju vatru. Nakon što se mlijeko zagrije, ali ne proključa, dodajte ekstrakt vanilije.
  7. U zagrijano mlijeko polako ulijevajte smjesu od žutanjaka uz miješanje električnom miješalicom na niskoj brzini.
  8. Drvenom kuhačom neprestano miješajte na srednjoj vatri da se krema ne zalijepi. Miješajte dok se krema ne zgusne.
  9. Procijedite zgusnutu kremu kroz cjedilo postavljeno iznad velike zdjele kako biste uklonili grudice.
  10. Ulijte procijeđenu kremu u 6 malih zdjelica ili šalica. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak do posluživanja.
  11. Prije posluživanja ukrasite cimetom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju