Natillas de Leche okus je djetinjstva svakog Španjolca. Točno podrijetlo ovog kremastog deserta ne zna se, ali se zato zna da su ga pripremale časne sestre u samostanima diljem Europe, pa im mnogi zato i pripisuju autorstvo.
Španjolska krema je aromatičan desert bogat okusima, napravljen od mlijeka i jaja. Krema se kuha, ali se poslužuje hladna. Možda će vas podsjetiti na pjenastu žutu kremu od kremšnita – ali tada ćete dodati limunovu korice i cimet.
Ovo je osnovni recept, a naravno, postoje brojne inačice i dodaci kojima se nadopunjuje okus ove žute kreme. Pogađate, najčešći je čokolada.
Recept je za šest porcija/šalica/čaša, pa ga poduplajte, ako vam je malo ili prepolovite ako vam je puno… ali iz iskustva vam tvrdimo da neće dugo ostati u hladnjaku, čak i ako vam se na prvu šest porcija čini puno.
Sastojci za Natillas de Leche:
- 6 šalica punomasnog mlijeka
- korica od 1 limuna, naribana
- 1 štapić cimeta
- 5 žlica gustina
- 8 žumanjaka
- 8 žlica šećera
- 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- mljeveni cimet, za ukras
Priprema Natillasa de Leche:
- Ulijte 5 šalica mlijeka u veliki lonac. Dodajte limunovu koricu i štapić cimeta te kuhajte mlijeko, bez poklopca, na srednjoj vatri, dok ne zavrije. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 10 minuta.
- U maloj posudi pomiješajte preostalu 1 šalicu mlijeka s kukuruznim škrobom.
- Stavite žumanjke u veliku zdjelu, dodajte šećer i miješajte električnom miješalicom dok smjesa ne postane pjenasta.
- Ulijte mlijeko i kukuruzni škrob i nastavite miješati mikserom dok se potpuno ne izmiješa. Stavite sa strane.
- Izvadite koricu limuna i štapić cimeta iz toplog mlijeka.
- Vratite lonac na srednju vatru. Nakon što se mlijeko zagrije, ali ne proključa, dodajte ekstrakt vanilije.
- U zagrijano mlijeko polako ulijevajte smjesu od žutanjaka uz miješanje električnom miješalicom na niskoj brzini.
- Drvenom kuhačom neprestano miješajte na srednjoj vatri da se krema ne zalijepi. Miješajte dok se krema ne zgusne.
- Procijedite zgusnutu kremu kroz cjedilo postavljeno iznad velike zdjele kako biste uklonili grudice.
- Ulijte procijeđenu kremu u 6 malih zdjelica ili šalica. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak do posluživanja.
- Prije posluživanja ukrasite cimetom.