Ako ste ikada bili na Havajima, zasigurno ste probali Loco Moco. Riječ o tradicionalnom jelu koje se sastoji se od pečene pljeskavice za burger, jaja na oko, riže i umaka.

Pretpostavlja se da su ga osmislili Richard Inouye i njegova žena Nancy u gril restoranu Lincoln u Hilu na Havajima 1949. godine nakon što se grupa srednjoškolskih učenika požalila kako su im dosadili sendviči. Umjesto toga poželjeli su pojesti neko zasitno, ukusno, a jeftino jelo.

Krumpirova salata s kuhanim jajima Hrana i piće Recept za krumpirovu salatu koju obožavaju jesti "najzdraviji" Europljani

Nancy im je ispekla burger, pomiješala ga s rižom i umakom (pečeno jaje naknadno je dodano ovome jelu), a učenici su mu nadjenuli ime Loco Moco. Loco (lud) ubačen je u ime prema nadimku jednog od učenika, dok je Moco dodan jer se rimovao s prvom riječi.

Učenici nisu znali da Moco na španjolskom jeziku označava sluz.

Jelo je s vremenom postalo vrlo popularno, a danas ima razne varijacije – nekad se radi s prženom slaninom, kobasicama, piletinom, čili papričicama i brojnim drugim namirnicama. Mi smo pak pronašli najjednostavniji recept koji možete isprobati u svojem domu bez potrebe za odlaskom na Havaje.

Sastojci za jednu osobu:
1 porcija kuhane bijele riže
1 jaje
1 pljeskavica za burger
150 grama junećeg temeljca
2 žlice umaka od soje
½ čajne žličice umaka Worcestershire
1 čajna žličice šećera
2 čajne žličice kukuruznog škroba
malo mladog luka
maslac za pečenje
sol i papar po želji

Priprema:

1. Skuhajte rižu na uobičajen način.

2. Na malo maslaca ispecite pljeskavicu burgera oko četiri do pet minuta sa svake strane dok ne dobije lijepu karameliziranu površinu.

Falafel Hrana i piće Izraelski kralj ulične hrane kojem se klanjaju i mesojedi

3. Na preostaloj masnoći popržite komadiće mladog luka te zalijte mješavinom junećeg temeljca, umaka od soje, umaka Worcestershire, šećera i kukuruznog škroba koje ste prethodno dobro izmješali u posebnoj zdjeli.

4. Kuhajte umak dok se ne zgusne.

5. Ispecite jaje na oko na klasičan način te ga začinite sa solju i paprom po želji.

6. Na dno tanjura stavite kuhanu rižu, preko nje stavite pečeni burger koji ste prelili s umakom, a na kraju dodajte jaje na oko. Dobar tek!

Kako Loco Moco priprema chef John s YouTube kanala Food Wishes, pogledajte u videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju