Naizgled otmjeni talijanski desert ne traži komplicirane sastojke, niti posebne vještine. Naziv sfogliatine dolazi od talijanske riječi za listove, otkrivajući da se radi o lisnatom tijestu. Listovi se režu na trake, premazuju tankim slojem glazure koja tijekom pečenja puca i u kombinaciji s džemom od jagode stvara privlačan uzorak.
Sastojci za sfogliatine:
- 2 lista smrznutog lisnatog tijesta, odmrznuta
- 75 g šećera u prahu
- 15 g bjelanjka
- 2-3 žlice džema od jagoda
Priprema:
- Zagrijte pećnicu 180°C. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Oštrim nožem ili rezačem za pizzu izrežite svaki list lisnatog tijesta na 16 dijelova, pravokutnike veličine od oko 2,5 x 10 cm pa ih složite na pripremljene limove za pečenje, malo razmaknute jedan od drugog.
- Prosijte šećer da uklonite grudice. Dodajte bjelanjak i miksajte dok se dobro ne sjedini.
- Tijesto ravnomjerno premažite glazurom od bjelanjaka.
- U manju zdjelu procijedite džem pa ga prebacite u slastičarsku vrećicu te ga istiskujte u obliku križića na glazuru (pogledajte u videu kako se to radi).
- Pecite 20 minuta ili dok prutići ne porumene i postanu hrskavi. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.