Naizgled otmjeni talijanski desert ne traži komplicirane sastojke, niti posebne vještine. Naziv sfogliatine dolazi od talijanske riječi za listove, otkrivajući da se radi o lisnatom tijestu. Listovi se režu na trake, premazuju tankim slojem glazure koja tijekom pečenja puca i u kombinaciji s džemom od jagode stvara privlačan uzorak.

Sastojci za sfogliatine:

  • 2 lista smrznutog lisnatog tijesta, odmrznuta
  • 75 g šećera u prahu
  • 15 g bjelanjka
  • 2-3 žlice džema od jagoda

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu 180°C. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2.  Oštrim nožem ili rezačem za pizzu izrežite svaki list lisnatog tijesta na 16 dijelova, pravokutnike veličine od oko 2,5 x 10 cm pa ih složite na pripremljene limove za pečenje, malo razmaknute jedan od drugog.
  3. Prosijte šećer da uklonite grudice. Dodajte bjelanjak i miksajte dok se dobro ne sjedini.
  4. Tijesto ravnomjerno premažite glazurom od bjelanjaka.
  5. U manju zdjelu procijedite džem pa ga prebacite u slastičarsku vrećicu te ga istiskujte u obliku križića na glazuru (pogledajte u videu kako se to radi).
  6. Pecite 20 minuta ili dok prutići ne porumene i postanu hrskavi. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
U trendu Kadulja - 1 Kadulja ili žalfija Više od začina: Čudesna mediteranska "biljka koja liječi sve" Tušt ili portulak - 6 Tušt ili portulak A trebali bismo je (često) jesti: Superhrana koju gazimo, čupamo i bacamo Cascada cottage Barilović - 12 Između Rijeke i Zagreba Iznad rijeke: Kuća stvorena za uživanje i dugi oproštaj od ljeta