Ne, niste u Toskani ili u Provansi. Na jednom ste od najljepših istarskih imanja, smještenom između Buja i Momjana s pogledom na more, Alpe i Dolomite. U njegovu središtu prekrasno je kameno zdanje, a oko njega vinogradi, priroda i tišina – savršeno mjesto za digitalni detoks, punjenje baterija i bijeg iz grada. Na balkonu i na prostranom kamenom dvorištu cvijeće, pokoja maslina i velika amfora, plave škure na prozorima – sve je usklađeno, jednostavno i nepretenciozno.

Jedinstveni ambijent tog mjesta privukao je Luku Šulića i Stjepana Hausera, koji su tu prije nekoliko godina snimili spot za temu Love iz kultnog filma Kum. 

Imanje s ruševnom stancijom 2000. kupio je Marino Markežić, jedan od najpoznatijih istarskih vinara, obnovio ga i pet godina kasnije otvorio vinariju Kabola, čija se vrhunska vina danas nalaze u najprestižnijim restoranima u svijetu. Vino je u obiteljskoj tradiciji Markežić već tri generacije, još od 1891., danas ga cijene najpoznatiji sommelieri, a u njemu se uz terroire odražava odvažnost i inovativnost ovog istarskog vinara, koji je prvi u Hrvatskoj počeo s proizvodnjom vina iz amfore.

Malvazija Amfora jedno je od najtraženijih istarskih vina, a uz nju u podrumu kamene stancije nastaju i Malvazija istarska, Malvazija Unica, Muškat momjanski, zanimljivi pjenušac RE, Teran, Merlot, Cabernet sauvignon, cuvee Supremo, Teran Amfora i neodoljivi rose Rosa.

U vinskom svijetu rose je prvi vjesnik proljeća, savršeno je osvježenje u toplijem dijelu godine i sjajan izbor za uživanje u trenutku. Izraženog mirisa s notama maline i šumske jagode i lijepom bojom trešnje, Rosa Kabola od sorte teran suho je i mekano vino, srednjeg tijela, ugodne svježine i blagih tanina. Harmonično, intenzivnog okusa, na "after tasteu" osjeća se nota aronije. Uživat ćete u svakom gutljaju, osobito ako ga kušate uz rižoto od istarskih šparoga. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju