Ukusna i hranjiva salata od mladog špinata, pečene tikve i oraha može biti ručak ili večera, samostalan obrok ili prilog, a u njoj mogu uživati i vegani i vegetarijanci.

Ova salata spaja okus i teksturu svježeg špinata, zemljane arome slatke pečene tikve i ugodnu gorčinu hrskavih, nježno preprženih oraha. Lako je možete prilagoditi svojim željama i ukusu dodavanjem drugih sastojaka – dobro će se slagati s crvenim lukom, avokadom, grožđicama ili, primjerice, feta sirom. Ako je želite poslužiti kao prilog, izvrsno će se slagati s piletinom, tofuom ili lososom na žaru.

Tikva se peče na maslinovu ulju dok ne omekša i ne karamelizira se. Time se dobiva hrskavost, ali se i pojačava prirodna slatkoća. Pečeni komadi bundeve dolaze na podlogu od svježeg mladog špinata, slijede prženi orasi i eventualni sastojci po želji, a na kraju dolazi svježi, kiselkasti preljev koji se lagano umiješa u salatu.

Za pripremu ove fine salate s pečenom tikvom trebat će vam tek oko pola sata, a količina namirnica u receptu bit će dovoljna za 8 porcija priloga ili 4 porcije salate kao čitavog obroka.

Sastojci za salatu od špinata, pečene tikve i oraha:

  • 900 g butternut tikve, oguljene i narezane na kockice od 2,5 cm
  • maslinovo ulje
  • 150 g mladog špinata

Preljev:

  • 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 100 g oraha, grubo usitnjenih
  • 1 1/2 žlica limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka, protisnut

Priprema salate od špinata, pečene tikve i oraha:

  1. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Veći pleh obložite papirom za pečenje. Stavite kocke tikve na pleh u jednom sloju. Poprskajte ili namažite ulje silikonskim kistom. Pecite 30 minuta ili dok ne omekšaju i lagano se ne zapeku. Okrenite kockice na pola pečenja. Kada su pečene, izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  2. Napravite preljev od oraha. Zagrijte ulje u maloj neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte orahe. Pržite uz miješanje 5 minuta ili dok se lagano ne ispeku. Maknite s vatre. Umiješajte limunov sok i češnjak. Posolite i popaprite.
  3. Pomiješajte špinat i tikvu u zdjeli za posluživanje. Dodajte preljev od oraha. Nježno promiješajte da se sve sjedini i poslužite.

Povrće koje se pretvara u spužvu: Neobična tikvica s dva lica koja se uzgaja i kod nas Tikva lufa - 5 Tikva lufa - 4 Tikva lufa - 3 +1 Tikva lufa - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju