Bombajski krumpir bombastičan je dodatak mesu ili ribi, a toliko je ukusan da ga možete jesti i samog. U Indiji ga jedu s rižom i lepinjama, stavljaju ga u sendviče i wrapove te poslužuju uz curry kada se žele razmaziti. Začine u receptu prilagodite vlastitom ukusu i toleranciji na ljutinu, a ako želite da budu hrskaviji, uz začine dodati možete i slanutkovo brašno.

Sastojci za bombajski krumpir:

  • 1 komad đumbira veličine palca
  • 2 velika češnja češnjaka
  • 6 velikih rajčica
  • 800 g mladog krumpira
  • 3 žlice ulja
  • 1 veliki luk
  • 2 zelena čilija
  • 1 žličica sjemenki crne gorušice
  • 2 žličice mljevenog korijandra
  • ½ žličice kurkume
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 2 žličice garam masale
  • mala šaka listova korijandra

Priprema bombajskog krumpira: 

  1. Đumbir ogulite i naribajte, rajčice prepolovite i očistite od sjemenki pa nasjeckajte. Krumpir ogulite i prema potrebi prepolovite, ako su neki komadi preveliki tako da svi budu podjednake veličine. Narežite luk i čili, a njega prethodno očistite od sjemenki. Nasjeckajte korijandar. Đumbir, češnjak i četiri rajčice miksajte dok ne postane glatko.
  2. Stavite krumpir u veliki lonac. Prelijte ga hladnom vodom i stavite kuhati na srednje jakoj vatri. Kuhajte 8-10 minuta ili dok ne omekša (ovisno o veličini). Ocijedite i ostavite da se osuši.
  3. U međuvremenu zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i veliki prstohvat soli i pržite 15 minuta, ili dok luk ne postane zlatan i ljepljiv. Dodajte čili, sjemenke gorušice, mljeveni korijandar, kurkumu, kumin i garam masalu u tavu i pržite još 2 minute.
  4. Dodajte smjesu rajčice i pustite da lagano kuha, a zatim pažljivo umiješajte krumpir i preostale rajčice. Začinite po želji. Lagano pirjajte krumpir nekoliko minuta dok se sve ne zagrije, a zatim poslužite posuto korijandrom.

Nacionalni ponos: Nizozemski moćni pire od krumpira, koji najbolje paše uz kobasice ili meso s umakom Stamppot - 3 Stamppot - 2 Stamppot - 1 +0 Stamppot - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju