Keškul (keşkül) je jedan od tradicionalnih deserata turske kuhinje – lagani mliječni puding s bademima i kokosom, koji se obično poslužuje s naribanim kokosom ili pistacijama. U nekim receptima se kokos dodaje mlijeku, a u drugima se koristi samo za ukrašavanje – ovisno o tome želi li se dobiti glađa tekstura ili nešto konkretnija.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Rižino brašno se također može zamijenit škrobnim, a tko voli slatko dodat će više šećera. Danas postoje i brojne varijacije ovog pudinga pa tako neki kuhari skraćuju posao korištenjem praška za instant puding od vanilije kojem dodaju mlijeko i kokosovo brašno te pri kraju kuhanja umiješaju maslac. Neki će savjetovati i dodatak žumanjka. Za koju gode se varijantu odlučili, teško možete pogriješiti.

U osmansko doba keškul je bio naziv za lijepo izrezbarenu posudu kojom su derviši molili za donacije - novac ili hranu. Između ostalog, prikupljen novac bi se koristio u nabavci sastojaka za mliječni puding koji naziv duguje upravo posudi.


Sastojci za turski puding:

1 l mlijeka
1/2 šalice rižinog brašna
1 šalica šećera
3 žlice naribanog kokosa
3 žlice mljevenog badema

Priprema:

1. Zagrijte mlijeko da bude mlako. U posudi pomiješajte suhe sastojke i ulijte toliko mlijeka da lako možete izmiješati glatku smjesu. Ostatak mlijeka stavite da prokuha. Kad bude dovoljno vruće, u mlijeko postepeno dodajte smjesu sa suhim sastojcima. 

2. Kuhajte na laganoj vatri, miješajući, dok se ne zgusne pa ulijte u posudice. Prebacite u hladnjak, a prije posluživanja ukrasite naribanim kokosom.