Keškul (keşkül) je jedan od tradicionalnih deserata turske kuhinje – lagani mliječni puding s bademima i kokosom, koji se obično poslužuje s naribanim kokosom ili pistacijama. U nekim receptima se kokos dodaje mlijeku, a u drugima se koristi samo za ukrašavanje – ovisno o tome želi li se dobiti glađa tekstura ili nešto konkretnija.

U trendu Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Rižino brašno se također može zamijenit škrobnim, a tko voli slatko dodat će više šećera. Danas postoje i brojne varijacije ovog pudinga pa tako neki kuhari skraćuju posao korištenjem praška za instant puding od vanilije kojem dodaju mlijeko i kokosovo brašno te pri kraju kuhanja umiješaju maslac. Neki će savjetovati i dodatak žumanjka. Za koju gode se varijantu odlučili, teško možete pogriješiti.

U osmansko doba keškul je bio naziv za lijepo izrezbarenu posudu kojom su derviši molili za donacije - novac ili hranu. Između ostalog, prikupljen novac bi se koristio u nabavci sastojaka za mliječni puding koji naziv duguje upravo posudi.


Sastojci za turski puding:

1 l mlijeka
1/2 šalice rižinog brašna
1 šalica šećera
3 žlice naribanog kokosa
3 žlice mljevenog badema

Priprema:

1. Zagrijte mlijeko da bude mlako. U posudi pomiješajte suhe sastojke i ulijte toliko mlijeka da lako možete izmiješati glatku smjesu. Ostatak mlijeka stavite da prokuha. Kad bude dovoljno vruće, u mlijeko postepeno dodajte smjesu sa suhim sastojcima. 

2. Kuhajte na laganoj vatri, miješajući, dok se ne zgusne pa ulijte u posudice. Prebacite u hladnjak, a prije posluživanja ukrasite naribanim kokosom.