Obožavamo svibanjske šetnje šumom jer nas časte opojnim mirisom bazge u cvatu, koji nas u trenutku vraća u djetinjstvo. Čak i ako nam bake nisu same pripremale taj slatki, fini sirup od kojega "škripe zubi" (što mu je kad ste dijete ogroman plus u odnosu na druge sokove), u svakoj se špajzi našla barem boca tog gustog sirupa gotovo bez ikakve boje.

U odraslijoj dobi više cijenimo njegova ljekovita svojstva, a ona tvore prilično dugu listu. Bazga, naime, piše www.krenizdravo.hr, ima antioksidativni, antivirusni, antimikrobni, protuupalni i laksativni učinak, pomaže pri mršavljenju, pomaže u borbi protiv alergija uzrokovanih peludima, smiruje simptome astme, poboljšava probavu, olakšava simptome upale dišnih puteva, pomaže u jačanju imunološkog sustava, prevenira gripu i prehladu.

Osim sirupa, od sušenih cvjetova bazge možete raditi i čaj, a od bobica se također može raditi sok ili liker – samo ih nemojte jesti sirove jer sadrže toksine koji se razgrađuju tek pri visokoj temperaturi.

Vjerujemo da nemate problema s prepoznavanjem bazge u prirodi, njezini cvjetovi teško se mogu i s čim zamijeniti, a kada ih berete, neka ostanu u komadu. Izbjegavajte branje za vrijeme kiše ili neposredno nakon nje. Također, pokušajte za berbu pronaći mjesto podalje od prometnica. Cvjetove bazge sušite obješene naopako na propuhu, a osušene ih čuvajte u u staklenkama na suhom i tamnom mjestu.

U potrazi za okusima djetinjstva prenosimo recept za klasični, "pravi" sirup od bazge bez konzervansa, a ako želite napraviti veće količine soka, recepte ćete pronaći ovdje.

Sastojci za sok od bazge:

  • 25 očišćenih cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 1,2 kg šećera
  • sok od 4 limuna
  • 20 g limunske kiseline

Priprema soka od bazge:

  1. Očišćene cvjetove bez peteljki namočite 24 sata u hladnoj vodi.
  2. Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno pritisnite.
  3. Dodajte u lonac vodu pa sve sastojke prokuhajte uz miješanje dok se šećer ne otopi.
  4. Ohlađeni sok ulijte u čiste (prokuhane) staklene boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

  7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja će biti gotova za 30 minuta ili manje Američke pogačice s čokoladom Pečeni krumpir s piletinom i špekom Stir fry riža +0 Tjestenina s kobasicama u kremastom umaku

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju