Ukusan je, ne sadrži gluten i dugo nas drži sitima – kesten je idealna jesenska namirnica za sve one koji žele uživati u finim, ali i zdravim jelima. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, folnu kiselinu, vlakna i proteine te zdrave masti koje štite srce i krvne žile.

Osim toga, kesten je jedino orašasto voće koje ima vitamina C. Preporučuje se i za zdravlje bubrega i probave, a koristi se i za izbacivanje viška vode iz organizma.

Kesten je idealan dodatak slatkih i slanih jela, a imate li u hladnjaku kesten-pirea lako možete napraviti brzinski doručak ili međuobrok koji će vas zasititi.

„Kesten pire dodajte u kakav fini shake s primjerice bananom, bademima, jabukama ili čokoladom i dobit ćete brzinski napitak koji će vas dugo držati sitima“, savjetuje i slastičarka Ljiljana Šojić iz zagrebačke slastičarnice Grand Marnier.

Sastojci za smoothie od kestena

4 žlice kesten-pirea
1 žlica kakaa
1 – 2 žlice meda
1 banana
1 grčki jogurt
1/2 šalice smrznutog šumskog voća
Mlijeko ili voda prema potrebi

Priprema:

1. Bananu narežite na ploške pa ostavite preko noći u zamrzivaču. Sutradan izmiksajte sve sastojke i dodajte mlijeka ili vode prema potrebi da dobijete gustoću koja vam odgovara.

2. Prema želji ukrasite listićima badema, mljevenim lješnjcaima, voćem ili zrncima kakaa.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju