Ukusan je, ne sadrži gluten i dugo nas drži sitima – kesten je idealna jesenska namirnica za sve one koji žele uživati u finim, ali i zdravim jelima. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, folnu kiselinu, vlakna i proteine te zdrave masti koje štite srce i krvne žile.

Osim toga, kesten je jedino orašasto voće koje ima vitamina C. Preporučuje se i za zdravlje bubrega i probave, a koristi se i za izbacivanje viška vode iz organizma.

Kesten je idealan dodatak slatkih i slanih jela, a imate li u hladnjaku kesten-pirea lako možete napraviti brzinski doručak ili međuobrok koji će vas zasititi.

„Kesten pire dodajte u kakav fini shake s primjerice bananom, bademima, jabukama ili čokoladom i dobit ćete brzinski napitak koji će vas dugo držati sitima“, savjetuje i slastičarka Ljiljana Šojić iz zagrebačke slastičarnice Grand Marnier.

Sastojci za smoothie od kestena

4 žlice kesten-pirea
1 žlica kakaa
1 – 2 žlice meda
1 banana
1 grčki jogurt
1/2 šalice smrznutog šumskog voća
Mlijeko ili voda prema potrebi

Priprema:

1. Bananu narežite na ploške pa ostavite preko noći u zamrzivaču. Sutradan izmiksajte sve sastojke i dodajte mlijeka ili vode prema potrebi da dobijete gustoću koja vam odgovara.

2. Prema želji ukrasite listićima badema, mljevenim lješnjcaima, voćem ili zrncima kakaa.