Proso, pomalo zaboravljena žitarica okrugla zrna i žute boje, nepravedno je dobio izgon s naših jelovnika, ili se na njima nađe tek u nekoj od svojih osnovnih izvedbi – kao dodatak varivima ili kao kaša.

Proso ima toliko dobrobiti za naš organizam da ga doista ne bismo trebali preskakati, a kad god smo u potrazi za malo inovativnosti u zdravoj kuhinji, znamo da ne možemo pogriješiti s receptima koje maherica za vegansku kuhinju Marina Minko objavljuje na portalu www.krenizdravo.hr.

Naravno, nije nas razočarala. Njezin recept za ukusni, kremasti i hranjivi složenac s prosom i tikvicama naprosto nas je oduševio, a sigurni smo – i vas će.

Složenac s prosom i tikvicama Složenac s prosom i tikvicama (Foto: Marina Minko / krenizdravo.hr)

Sastojci za složenac s prosom i tikvicama:

  • 220 g prosa
  • 1 konzerva rajčice u komadićima (oko 400 g)
  • 1 luk
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 4 žlice ulja
  • 1 srednje velika tikvica
  • 200 g krumpira
  • 60 g svježeg tofua
  • 200 ml biljnog vrhnja za kuhanje
  • sol, papar i začini po želji

Priprema složenca s prosom i tikvicama:

  1. Krumpir narežite na ploške i kuhajte 7 do 10 minuta u slanoj vodi.
  2. Tikvice također narežite na tanje ploške, ali po duljini jer će vam takav oblik trebati da zamotate rolice. Lagano ih posolite da ispuste vodu jer će biti puno podatnije za motanje.
  3. Na ulju popecite nasjeckani luk pa dodajte češnjak i rajčicu, 1 – 2 prstohvata soli te papar. Pirjajte 10-ak minuta.
  4. Zatim umiješajte prosenu kašu pa nastavite pirjati podlijevajući temeljcem još 15-ak minuta. Dolijevajte temeljac koliko je potrebno prosu, ne sve. Dio temeljca trebat će vam kasnije.
  5. Od kuhanog umaka odvojite tri jušne žlice, smrvite u njih tofu te sve zajedno pretvorite u pastu štapnim mikserom ili u blenderu. Po želji dodatno začinite.
  6. Lim ili posudu za pečenje namažite uljem ili obložite papirom za pečenje.
  7. Potom složite red kuhanih krumpira koje lagano začinite mješavinom začina ili drugim začinima po vašoj želji za krumpir. Zatim red umaka od rajčica s prosom, pa opet red krumpira i završite umakom po vrhu.
  8. Pastu koju ste pripremili namažite po tikvicama te ih zamotajte u rolice, prepolovite i posložite na zadnji sloj složenca, uspravno po umaku.
  9. Ostatak temeljca zalijte po svemu i na kraju prelijte vrhnjem za kuhanje koje po želji dodatno začinite.
  10. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C otprilike 20 minuta.
  11. Umjesto u obliku rolica, tikvice možete posložiti kao i krumpir, slojevito u redoslijed po svojoj želji, a dobivenu pastu samo ravnomjerno raspodijeliti po njima.

  5 recepata koje mora isprobati svaki ljubitelj tikvica Tikvice su vrlo fleksibilna namirnica Pohani cvjetovi tikvica Složenac +0 Hrskave tikvice možete napraviti i u pećnici

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju