Treba vam jednostavno jelo koje možete ponijeti na posao za ručak? Ova salata od kvinoje, slanutka i povrća idealan je izbor.
Obiluje bjelančevinama biljnog porijekla, svježa je, ukusna i može potrajati nekoliko dana u hladnjaku. Štoviše, okus će biti bolji dan nakon što je napravite.
Donosimo vam prilično fleksibilan recept koji možete prilagoditi vlastitom stanju u hladnjaku i smočnici.
Umjesto orašastih plodova možete dodati suncokretove ili bundevine sjemenke, grožđice možete zamijeniti sušenim šljivama, a naribanu mrkvu, primjerice, naribanim stapkama brokule.
Salata od kvinoje, slanutka i povrća - sastojci:
Za salatu:
- 250 g kuhanog slanutka
- 180 g kvinoje
- 65 g očišćenog oraha ili pistacija
- 35 g grožđica
- 1 svježi krastavac
- 1 paprika
- 1 mrkva
- šaka svježeg začinskog bilja poput korijandra, peršina, vlasca ili bosiljka
- feta sir po želji
Za preljev:
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 60 ml jabučnog octa
- 1 čajna žličica dijon senfa
- 1 čajna žličica meda ili javorova sirupa
- sol i papar po želji
- limunov sok po želji
Salata od kvinoje, slanutka i povrća - priprema:
- Dobro isperite kvinoju, a potom je skuhajte prema uputama na pakiranju. Za jednu šalicu kvinoje bit će vam potrebne dvije šalice hladne vode – zagrijte zajedno vodu s kvinojom i kuhajte 10 do 15 minuta na umjerenoj temperaturi na štednjaku dok kvinoja ne popije svu tekućinu. Uklonite kvinoju sa štednjaka i ostavite je poklopljenu u loncu još oko pet minuta.
- U velikoj zdjeli pomiješajte sastojke za preljev: ekstra djevičansko maslinovo ulje, jabučni ocat, med, senf, sol i papar. Dodajte kuhanu i ohlađenu kvinoju, slanutak, nasjeckane komadiće krastavca i paprike, naribanu mrkvu te orahe. Na sitno nasjeckajte i začinsko bilje po želji. Pomiješajte sve zajedno i isprobajte. Ako vam je potrebno još soli i papra, sad je pravi trenutak da dodate te začine.
- Ohladite salatu u hladnjaku prije posluživanja. Servirajte s malo pokapanog limunova soka i nešto smrvljenog feta sira. Dobar tek!
Savršena francuska salata: 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti dovoljno ukusna