Tajna slasti mesnog ragua je u dugom kuhanju dok se ne mirisi i okusi ne povežu, a meso ne omekša. Iako je na ovo jelo koje potječe iz Italije potrebno potrošiti nešto vremena, mesni ragu ne traži komplicirane sastojke niti tehnike.
Ragu poslužite s tjesteninom, poput širokih rezanaca, pospite parmezanom i bosiljkom pa uživajte.
Sastojci za ragu od svinjetine:
- 350 g tjestenine
- 200 g mljevene svinjetine
- 600 g pasirane rajčice
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 mrkva
- 1 luk
- 2 dl crnog vina
- ribani parmezan
- svježi bosiljak
- sol, papar
Priprema:
- Stavite veliku tavu na štednjak s malo maslinovog ulja.
- Očistite i nasjeckajte mrkvu i luk te ih dodajte u tavu. Pirjajte na laganoj vatri 4-5 minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte mljevenu svinjetinu i malo pojačajte vatru; dobro je zapecite, miješajući kuhačom nekoliko minuta, a zatim ulijte vino i pustite da ispari.
- Smanjite vatru, dodajte koncentrat rajčice i prstohvat papra, miješajući konstantno kako bi meso dobro upilo sve sastojke.
- Ulijte pasiranu rajčicu, djelomično poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata, povremeno dodajući malo kipuće vode ili temeljca. Kušajte i posolite prema ukusu.
- Skuhajte tjesteninu i pomiješajte je s raguom u tanjurima. Ukrasite s nekoliko listova bosiljka i ribanim parmezanom te poslužite.
7 finih jela na žlicu savršenih za jesenske dane koja se pripremaju bez puno kompliciranja +1