Pesto je popularni talijanski umak koji je toliko ukusan da ga obožava cijeli svijet, a osim s tjesteninom ukusan je i s mesom, osobito ako koristite domaći. Za pripremu vam ne treba puno sastojaka ni vremena, a recept možete pronaći ovdje.
Umjesto bataka možete koristiti zabatke – ili pileća prsa, a osim pesta na meso možete složiti i ploške mozzarelle i rajčice. Piletina je pečena kada je meso u središtu postigne temperaturu od 74 stupnja, što možete provjeriti kuhinjskim termometrom. Pečeno meso poslužite uz rižu ili krumpir i omiljenu salatu.
Sastojci za piletinu s pestom:
- 6 pilećih bataka
- 8 češnjeva češnjaka
- maslinovo ulje
- oko 6 žlica pesta
- sol, papar
Priprema piletine s pestom:
- Operite i osušite pileće batake pa ih zarežite nožem nekoliko puta na mesnatim dijelovima. Češnjak protisnite pa umiješate u pesto te posolite i popaprite prema želji. Premažite piletinu i marinirajte 4 sata ili preko noći u hladnjaku.
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i postavite rešetku na najvišu razinu u pećnici.
- Mariniranu piletinu složite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje tako da između bataka bude dovoljan razmak pa svaki batak prelijte s malo ulja.
- Stavite lim za pečenje na žičanu rešetku na najvišu razinu i pecite piletinu 30 minuta, zatim okrenite batke i prelijte ih s malo ulja pa pecite još 30 do 35 minuta
Vikend-druženje na kojem možete naučiti kuhati, družiti se i guštati u istarskoj kamenoj vili +12