Kažu da je Baranja sklad čovjeka, sunca i vina. Okružena Dravom i Dunavom, močvarom, rijekama, vinskim cestama i puteljcima, jedna je od najljepših, a još uvijek neistraženih hrvatskih regija.
Bez obzira na to jeste li posjetili ovaj mistični dio Hrvatske ili niste, vjerojatno ste čuli da Baranjci jako dobro jedu. Neki od njihovih najpoznatijih specijaliteta su cijenjeni kulen, gulaš iz zemljanog lonca i šaran na rašljama koji razbija predrasude o riječnoj ribi.
Baranjci svoju kulinarsku tradiciju dijele sa susjedima Mađarima, a perket od soma je spoj mađarskog gulaša i dunavskog svježeg soma. Ova tradicionalna gusta riblja juha jede se u kombinaciji s tjesteninom, sirom i slaninom.
Donosimo recept za baranjsku varijantu ovog ukusnog jela.
Sastojci za perket
- 1 kg fileta od soma
- Pola kg luka
- 50 g svinjske masti
- 100 g slanine
- 2 dcl bijelog vina
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 jušna žlica slatke mljevene paprike
- Pola čajne žličice mljevene ljute paprike
- Sol, papar, lovor
Za prilog
- 500 g širokih rezanaca
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 1 kiselo vrhnje
Priprema perketa
- Na svinjskoj masti prepržite sitno sjeckanu slaninu i ostavite je sa strane, najbolje na papirnatom ubrusu kako bi ubrus upio masnoću i kako bi slanina ostala hrskava.
- Smanjite vatru pa na masnoći od slanine dodajte luk i češnjak. Dinstajte 15 minuta.
- Dodajte slatku i ljutu papriku pa zalijte bijelim vinom.
- Dodajte ribu i začine pa kuhajte sljedećih pola sata na srednje jakoj vatri. Nemojte miješati kako se riba ne bi raspala. Dovoljno je s vremena na vrijeme protresti posudu.
- Za to vrijeme skuhajte tjesteninu i pomiješajte je sa svježim sirom, vrhnjem i preprženom slaninom.
- Perket prelijte preko tjestenine i uživajte u ovom baranjskom specijalitetu. Dobar tek!