Peperonata je jedno od onih talijanskih jela koje je lako voljeti. Ne traži puno sastojaka, a niti truda. Radi se o jelu koje je slično satarašu, s paprikama u glavnoj ulozi.

Osim paprika slast pružaju kapari, masline, češnjak i rajčice. Peperonata je odličan prilog uz pečeno meso, ali također briljira kao samostalni obrok, na finom kruhu ili uz palentu.

Sastojci za peperonatu:

  • 500 g crvenih i žutih paprika, narezanih na trake
  • 60 g kapara
  • 100 g crnih maslina, bez koštica
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 glavica luka, narezana
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 100 ml bijelog vina (po izboru)
  • 150 g rajčica, oguljenih i nasjeckanih
  • sol i papar po ukusu

Priprema peperonate:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi ili loncu.
  2. Dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane proziran.
  3. Dodajte paprike i nastavite kuhati dok ne omekšaju, oko deset minuta.
  4. Umiješajte kapare, masline i rajčice te po želji ulijte bijelo vino. Ako ste dodali vino, pričekajte da alkohol ispari. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha 15-20 minuta.
  5. Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite toplo ili hladno, uz kruh ili kao prilog mesu, ribi, tjestenini ili palenti.

Čini čuda za zdravlje: Pasta od samo jednog sastojka koju jedu tek rijetki Hrvati Preljev na bazi tahinija poslužite sa salatom i povrćem po želji Humus se radi s tahini pastom Datulje punjene tahinijem i orasima +0 Tahini je pasta od sezama

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju