Peperonata je jedno od onih talijanskih jela koje je lako voljeti. Ne traži puno sastojaka, a niti truda. Radi se o jelu koje je slično satarašu, s paprikama u glavnoj ulozi.
Osim paprika slast pružaju kapari, masline, češnjak i rajčice. Peperonata je odličan prilog uz pečeno meso, ali također briljira kao samostalni obrok, na finom kruhu ili uz palentu.
Sastojci za peperonatu:
- 500 g crvenih i žutih paprika, narezanih na trake
- 60 g kapara
- 100 g crnih maslina, bez koštica
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 glavica luka, narezana
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 100 ml bijelog vina (po izboru)
- 150 g rajčica, oguljenih i nasjeckanih
- sol i papar po ukusu
Priprema peperonate:
- Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi ili loncu.
- Dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane proziran.
- Dodajte paprike i nastavite kuhati dok ne omekšaju, oko deset minuta.
- Umiješajte kapare, masline i rajčice te po želji ulijte bijelo vino. Ako ste dodali vino, pričekajte da alkohol ispari. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha 15-20 minuta.
- Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite toplo ili hladno, uz kruh ili kao prilog mesu, ribi, tjestenini ili palenti.
Čini čuda za zdravlje: Pasta od samo jednog sastojka koju jedu tek rijetki Hrvati +0