Nürnberški medenjaci jedna su od vrsta slatkih blagdanskih kolačića u Njemačkoj. U Nürnbergu se peku još od kraja 14. stoljeća, kada su prvi prvi put zamirisali u lokalnom samostanu. Nakon što se ispeku, medenjaci se premazuju šećernim sirupom ili čokoladnom glazurom.
Za pripremu medenjaka trebat će vam i male oblatne na koje se stavlja smjesa – backoblaten koju možete kupiti u specijaliziranim dućanima ili naručiti putem Interneta. Imajte na umu da dolaze u različitim veličinama. Ako ih ne nađete, možete ispeći smjesu i bez njih.
Sastojci za nürnberške medenjake:
- 150 g lješnjaka
- 150 g badema
- 3 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 90 g kandirane narančine korice
- 90 g kandirane korice limuna
- 3 žlice meda
- 1 prstohvat soli
- 3 žličice začina za medenjake
- 1 žličica naribane korice limuna
- 20 backoblatena (vafer papir) od 70 mm
Za glazuru:
- 120 g tamne čokolade
- 80 g šećera u prahu
- malo limunovog soka ili vode
Priprema nürnberških medenjaka:
- Sameljite lješnjake i bademe. Kratko izmiksajte ušećerene korice limuna i naranče. Prema potrebi dodajte malo brašna da se ne lijepi.
- Miksajte jaja, šećer, prstohvat soli i med dok se šećer ne otopi. Dodajte bademe, lješnjake, 3 žličice začina za medenjake i limunovu koricu, ušećerenu koricu limuna i naranče. Izmiješajte pa pokrijte smjesu i stavite je u hladnjak na 10 do 12 sati.
- Zagrijte pećnicu na 160°C. Veliku kriglu okrenite naopako pa na nju stavite po jednu oblatnu, malo nadjeva i ravnomjerno ga rasporedite na visinu od oko 2 cm
- Slažite medenjake na lim obložen papirom za pečenje pa ostavite u hladnjaku na 10-15 minuta. Zatim pecite medenjake oko 20 minuta (ovisno o pećnici). Držite ih na oku da ne zagore. Ostavite ih da se ohlade.
- Za glazuru rastopite čokoladu. U drugoj posudi pomiješajte šećer u prahu s malo vode i limunova soka dok ne dobijete gustoću tijesta za palačinke. Dio medenjaka premažite čokoladnom, a dio šećernom glazurom. Pazite da dobro prekrijete svaki medenjak kako bi ostali sočni.