Lungić s limunom, češnjakom i aromatičnim biljem istovremeno se peče i krčka u finom umaku punom arome pa je finalni rezultat savršeno meko i sočno meso puno okusa.

Uz ukusan umak koji ćete dovršiti za samo nekoliko minuta, ovako pripremljen lungić idealan je svečani ručak, ali i finu večeru usred radnog tjedna jer je će biti gotov za tek malo više od pola sata.

Lungić s limunom, češnjakom i aromatičnim biljem - sastojci:

  • 15 g svježeg začinskog bilja (peršina, metvica, ružmarin i majčina dušica), nasjeckanog na sitno
  • 1 češanj češnjaka, protisnut
  • 1 čajna žličica limunove korice, naribane
  • 1/4 čajne žličice pahuljica ljute paprike
  • 60 ml + 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 svinjski file (500 – 600 g)
  • sol
  • 60 ml pilećeg temeljca
  • 60 ml jabučnog octa
  • 2 žlice dijon senfa
  • 1 žlica meda
  • 60 ml punomasnog vrhnja (30 % mliječne masti)
  • prstohvat svježih listića majčine dušice

Lungić s limunom, češnjakom i aromatičnim biljem - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. U zdjelici pomiješajte začinsko bilje, češnjak, limunovu koricu, ljuskice crvene paprike i 60 ml ulja.
  3. U velikoj tavi od lijevanog željeza zagrijte žlicu ulja na srednje jakoj vatri.
  4. Utrljajte 1 žličicu soli u lungić i pržite ga sa svih strana, ukupno 5 do 6 minuta.
  5. Premažite lungić mješavinom začinskog bilja.
  6. Ulijte temeljac i ocat u tavu i prebacite je u pećnicu.
  7. Pecite 18 do 25 minuta. Izvadite i meso iz tave na dasku za rezanje i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta.
  8. Tavu s tekućinom zagrijte na srednje slaboj vatri pa umiješajte senf i med. Kuhajte dok se malo ne zgusne, oko 5 minuta pa maknite s vatre i umiješajte vrhnje i majčinu dušicu.
  9. Umak prelijte preko narezane svinjetine i poslužite.

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Lungić na toskanski Hrana i piće Svinjski lungić na toskanski: Recept za brzo talijansko jelo idealno za radni dan

Punjeni lungić Hrana i piće Najfinija mesna rolada: Recept za punjeni lungić sa špekom, sirom i gljivama

Francuska salata, havajska pizza: Bijele laži o hrani kojima ne treba vjerovati Dansko pecivo Na havajsku pizzu stavlja se ananas Mongolsko meso +0 Francuska salata - 4