Lungić s limunom, češnjakom i aromatičnim biljem istovremeno se peče i krčka u finom umaku punom arome pa je finalni rezultat savršeno meko i sočno meso puno okusa.
Uz ukusan umak koji ćete dovršiti za samo nekoliko minuta, ovako pripremljen lungić idealan je svečani ručak, ali i finu večeru usred radnog tjedna jer je će biti gotov za tek malo više od pola sata.
Lungić s limunom, češnjakom i aromatičnim biljem - sastojci:
- 15 g svježeg začinskog bilja (peršina, metvica, ružmarin i majčina dušica), nasjeckanog na sitno
- 1 češanj češnjaka, protisnut
- 1 čajna žličica limunove korice, naribane
- 1/4 čajne žličice pahuljica ljute paprike
- 60 ml + 1 žlica maslinovog ulja
- 1 svinjski file (500 – 600 g)
- sol
- 60 ml pilećeg temeljca
- 60 ml jabučnog octa
- 2 žlice dijon senfa
- 1 žlica meda
- 60 ml punomasnog vrhnja (30 % mliječne masti)
- prstohvat svježih listića majčine dušice
Lungić s limunom, češnjakom i aromatičnim biljem - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- U zdjelici pomiješajte začinsko bilje, češnjak, limunovu koricu, ljuskice crvene paprike i 60 ml ulja.
- U velikoj tavi od lijevanog željeza zagrijte žlicu ulja na srednje jakoj vatri.
- Utrljajte 1 žličicu soli u lungić i pržite ga sa svih strana, ukupno 5 do 6 minuta.
- Premažite lungić mješavinom začinskog bilja.
- Ulijte temeljac i ocat u tavu i prebacite je u pećnicu.
- Pecite 18 do 25 minuta. Izvadite i meso iz tave na dasku za rezanje i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta.
- Tavu s tekućinom zagrijte na srednje slaboj vatri pa umiješajte senf i med. Kuhajte dok se malo ne zgusne, oko 5 minuta pa maknite s vatre i umiješajte vrhnje i majčinu dušicu.
- Umak prelijte preko narezane svinjetine i poslužite.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Francuska salata, havajska pizza: Bijele laži o hrani kojima ne treba vjerovati