Loptice od povrća pune okusa i arome gruzijski su specijalitet koji je s vremenom postao sve popularniji i izvan granica zemlje.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Špinat, cikla, kupus ili kopriva samo su neke od namirnica s kojima možete pripremiti pkhali, a nerijetko sadrži i orašaste plodove. Usitnjeni listovi povrća miješaju se s octom, češnjakom, lukom i svježim začinskim biljem. Zelene loptice nerijetko se ukrašavaju zrncima nara i poslužuju na platama, kao dodatak mesnim i povrtnim jelima.

Aromatična pašteta od povrća u Gruziji se rado maže na poprženi kruh ili krekere, a nađe se i u sendvičima. Neki će ih usporediti s pestom, ali sve u svemu pkahli je jedinstveno jelo koje vrijedi probati.

Sastojci za pkhali:

  • 300 g listova špinata
  • 50 g oraha
  • 2 češnja češnjaka
  • 25 g peršina
  • 2 žličice bijelog vinskog octa
  • 1/2 žličice mljevenog korijandra
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • 50 ml neutralnog ulja
  • sol i papar

Priprema:

  1. Zakuhajte veliki lonac vode na jakoj vatri. Dodajte špinat, promiješajte i kuhajte jednu minutu. Ocijedite ga pritišćući listove žlicom da pusti što više vode. Stavite na stranu.
  2. Orahe sameljite i dodajte im usitnjeni češnjak pa dodajte špinat i sjeckani peršin te izmiksajte.
  3. Zatim dodajte ocat, korijandar, kajenski papar i ulje te promiješajte da se sjedini. Posolite i popaprite po ukusu. Pokrijte plastičnom folijom i stavite smjesu u hladnjak dok se ne stegne, otprilike jedan sat.
  4. Oblikujte kuglice i prema želji ukrasite sjemenkama nara.

Dobar "posao" u Istri: U šetnju stazom slapova pa na šparoge u konobu Most Konoba Most - 7 Konoba Most - 8 Konoba Most - 9 +5 Konoba Most - 6