Loptice od povrća pune okusa i arome gruzijski su specijalitet koji je s vremenom postao sve popularniji i izvan granica zemlje.
Špinat, cikla, kupus ili kopriva samo su neke od namirnica s kojima možete pripremiti pkhali, a nerijetko sadrži i orašaste plodove. Usitnjeni listovi povrća miješaju se s octom, češnjakom, lukom i svježim začinskim biljem. Zelene loptice nerijetko se ukrašavaju zrncima nara i poslužuju na platama, kao dodatak mesnim i povrtnim jelima.
Aromatična pašteta od povrća u Gruziji se rado maže na poprženi kruh ili krekere, a nađe se i u sendvičima. Neki će ih usporediti s pestom, ali sve u svemu pkahli je jedinstveno jelo koje vrijedi probati.
Sastojci za pkhali:
- 300 g listova špinata
- 50 g oraha
- 2 češnja češnjaka
- 25 g peršina
- 2 žličice bijelog vinskog octa
- 1/2 žličice mljevenog korijandra
- 1/4 žličice kajenskog papra
- 50 ml neutralnog ulja
- sol i papar
Priprema:
- Zakuhajte veliki lonac vode na jakoj vatri. Dodajte špinat, promiješajte i kuhajte jednu minutu. Ocijedite ga pritišćući listove žlicom da pusti što više vode. Stavite na stranu.
- Orahe sameljite i dodajte im usitnjeni češnjak pa dodajte špinat i sjeckani peršin te izmiksajte.
- Zatim dodajte ocat, korijandar, kajenski papar i ulje te promiješajte da se sjedini. Posolite i popaprite po ukusu. Pokrijte plastičnom folijom i stavite smjesu u hladnjak dok se ne stegne, otprilike jedan sat.
- Oblikujte kuglice i prema želji ukrasite sjemenkama nara.
Dobar "posao" u Istri: U šetnju stazom slapova pa na šparoge u konobu Most +5