Za vrućih dana dobro vas može osvježiti ledeni čaj, a vrlo jednostavno i brzo možete sami napraviti domaći napitak od zelenog čaja s jasminom, đumbirom i limunom.
Zeleni čaj pun je antioksidansa i djeluje protuupalno, jasmin daje divnu aromu, svježi đumbir unosi malo ljutog uzbuđenja, a limunova korica daje još svježine.
Čaj ćete skuhati za manje od 15 minuta, a da se ohladi – prvo na sobnu temperaturu, a potom u hladnjaku, proći će još barem pola sata.
Ali čekanje se itekako isplati – jer ledeni zeleni čaj s jasminom, đumbirom i limunom neće vas samo hidratizirati i osvježiti, nego će vam dati i energije i "dići vas iz mrtvih".
Sastojci za ledeni zeleni čaj s jasminom, đumbirom i limunom:
- 1 l vode
- 3 žlice nasjeckanog svježeg đumbira (ne morate ga guliti)
- 2 vrećice zelenog čaja s jasminom
- 1-2 čajne žličice limunove korice (1 limun)
- 1 žlica meda
- 1 žlica limunovog soka
Priprema ledenog zelenog čaja s jasminom, đumbirom i limunom:
- Prelijte nasjeckani đumbir vodom i zakuhajte. Kada zavrije poklopite, smanjite vatru i kuhajte 7 do 12 minuta (što dulje kuhate, jače će se osjećati đumbir).
- Dok se čaj od đumbira kuha, stavite naribanu limunovi koricu i vrećice zelenog čaja s jasminom u vrč otporan na toplinu.
- Kada je vaš čaj od đumbira gotov, prelijte ga u vrč s pripremljenim vrećicama zelenog čaja od jasmina. Nakon 2 do 3 minute izvadite vrećice čaja.
- Dodajte med i limunov sok, promiješajte i ohladite.
- Poslužite ohlađeno s još leda po želji.
Hrana koja hladi: 10 namirnica koje pomažu da preživimo toplinski val +7