Kelj se ne mora jesti samo "na žicu". Donosimo vam divan recept u kojem kelj otkriva sasvim nove note uz podršku ricotta sira. Zajedno čine nadjev kojim ćemo puniti palačinke ili tortilje – kako vam je drago.

Ako se odlučite za tortilje, obavezno ih zagrijte prije nadjevanja – tako će postati podatnije i savitljivije. Ako ste pekli palačinke i punili ih nekim od klasičnih slatkih nadjeva, od viška ćete imati ukusan ručak. A uvijek možete puniti i gotove kore za savijače.

Umak koji ide uz nadjev od kelja i ricotte savršenstvo je za sebe. Provjerena kombinacija rajčica i češnjaka upotpunjena je prženim pistacijama i aromom limete koja će osvježiti čitav obrok.

Okuse šalše ali i nadjeva od ricotte i kelja dobro će naglasiti i lagano prepržena tortilja, kora ili palačinka, tek toliko da postane hrskava a da ne upije previše ulja.
Uz ovaj recept, vjerujemo da će kelj postati hit u svakoj kući gdje se prije i nije jeo često.

Sastojci za paketiće s ricottom i keljom

Šalša

  • 450 g svježih rajčica, bez kožice
  • 1 neoguljeni češanj češnjaka
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/3 šalice nasjeckanih slanih prženih pistacija
  • 2 žlice svježe cijeđenog soka od limete
  • 1 mala serrano papričica, sitno nasjeckana
  • 1 žlica tanko narezanog mladog luka

Nadjev

  1. 1 žlica maslinovog ulja
  2. 250 g kelja, tanko narezanog
  3. 1 čajna žličica soli
  4. 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  5. 8 kukuruznih tortilja ili palačinki
  6. 450 g ricotta sira, ocijeđenog
  7. 1/3 šalice ulja

Priprema paketića s ricottom i keljom

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Rešetku postavite u gornju trećinu pećnice. Stavite rajčice i češnjak u tavu od lijevanog željeza i pecite često okrećući, dok ravnomjerno ne pougljene. Izvadite iz tave i ostavite sa strane. Kad se češnjak dovoljno ohladi uklonite mu i bacite koru. Ručno ih istucite u kašu, a koristite li blender, miksajte kratko da kaša i dalje ima neku teksturu. Prebacite smjesu rajčice u zdjelu i umiješajte pistacije, sok od limete, čili i mladi luk.
  3. Zagrijte maslinovo ulje u čistoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kelj, prstohvat soli i prstohvat papra. Kuhajte uz često miješanje dok kelj malo ne uvene, oko 4 minute. Prebacite u zdjelu srednje veličine i ostavite sa strane da se malo ohladi.
  4. Prepecite kratko tortilje, oko 15 sekundi po strani ili pripremite palačinke.
  5. U nadjev dodajte sir i po potrebi još soli i papra i promiješajte.
  6. Stavljajte oko 2 žlice nadjeva na svaku palačinku ili tortilju i preklopite.
  7. Tagrijete ulje u tavi na vatri srednje jačine i kratko prepržite nadjevene paketiće, 20 do 30 sekundi po strani, tek toliko da postanu hrskavi. Višak ulja upijte papirnatim ručnicima i poslužite uz šalšu.

7 zdravih namirnica koje postaju štetne ili otrovne, ako u njima pretjeramo Špinat Kurkuma Zeleni smoothie +0 Ilustracija

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju