Kelj se ne mora jesti samo "na žicu". Donosimo vam divan recept u kojem kelj otkriva sasvim nove note uz podršku ricotta sira. Zajedno čine nadjev kojim ćemo puniti palačinke ili tortilje – kako vam je drago.
Ako se odlučite za tortilje, obavezno ih zagrijte prije nadjevanja – tako će postati podatnije i savitljivije. Ako ste pekli palačinke i punili ih nekim od klasičnih slatkih nadjeva, od viška ćete imati ukusan ručak. A uvijek možete puniti i gotove kore za savijače.
Umak koji ide uz nadjev od kelja i ricotte savršenstvo je za sebe. Provjerena kombinacija rajčica i češnjaka upotpunjena je prženim pistacijama i aromom limete koja će osvježiti čitav obrok.
Okuse šalše ali i nadjeva od ricotte i kelja dobro će naglasiti i lagano prepržena tortilja, kora ili palačinka, tek toliko da postane hrskava a da ne upije previše ulja.
Uz ovaj recept, vjerujemo da će kelj postati hit u svakoj kući gdje se prije i nije jeo često.
Sastojci za paketiće s ricottom i keljom
Šalša
- 450 g svježih rajčica, bez kožice
- 1 neoguljeni češanj češnjaka
- 1 čajna žličica soli
- 1/3 šalice nasjeckanih slanih prženih pistacija
- 2 žlice svježe cijeđenog soka od limete
- 1 mala serrano papričica, sitno nasjeckana
- 1 žlica tanko narezanog mladog luka
Nadjev
- 1 žlica maslinovog ulja
- 250 g kelja, tanko narezanog
- 1 čajna žličica soli
- 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- 8 kukuruznih tortilja ili palačinki
- 450 g ricotta sira, ocijeđenog
- 1/3 šalice ulja
Priprema paketića s ricottom i keljom
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Rešetku postavite u gornju trećinu pećnice. Stavite rajčice i češnjak u tavu od lijevanog željeza i pecite često okrećući, dok ravnomjerno ne pougljene. Izvadite iz tave i ostavite sa strane. Kad se češnjak dovoljno ohladi uklonite mu i bacite koru. Ručno ih istucite u kašu, a koristite li blender, miksajte kratko da kaša i dalje ima neku teksturu. Prebacite smjesu rajčice u zdjelu i umiješajte pistacije, sok od limete, čili i mladi luk.
- Zagrijte maslinovo ulje u čistoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kelj, prstohvat soli i prstohvat papra. Kuhajte uz često miješanje dok kelj malo ne uvene, oko 4 minute. Prebacite u zdjelu srednje veličine i ostavite sa strane da se malo ohladi.
- Prepecite kratko tortilje, oko 15 sekundi po strani ili pripremite palačinke.
- U nadjev dodajte sir i po potrebi još soli i papra i promiješajte.
- Stavljajte oko 2 žlice nadjeva na svaku palačinku ili tortilju i preklopite.
- Tagrijete ulje u tavi na vatri srednje jačine i kratko prepržite nadjevene paketiće, 20 do 30 sekundi po strani, tek toliko da postanu hrskavi. Višak ulja upijte papirnatim ručnicima i poslužite uz šalšu.
7 zdravih namirnica koje postaju štetne ili otrovne, ako u njima pretjeramo +0