Galerija Feijão Tropeiro - 2 0 Feijão Tropeiro - 1 0 Feijão Tropeiro - 3 0 Feijão Tropeiro - 4 0 "Feijão Tropeiro je stvarno neodoljiv – pravi brazilski klasik. Dok sam ga jela, osjećala sam se kao da sam ponovno kod kuće“, piše Olivia Mesquita, zaljubljenica u kuhanje koja se iz Brazila preselila u New York. Kako i sama kaže, Feijão Tropeiro je jedno od najpopularnijih jela na njezinom blogu, a radi se o specijalitetu od graha, raštike, suhog mesa, jaja i brašna.

U trendu Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta Terra Iapodica - 8 Terra Japodica U zemlji Japoda: Pogledajte kako niču nove kućice pod zemljom nedaleko od Plitvičkih jezera Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze

Doslovni prijevod tog jela je "grah putujućih stočara", a potječe iz kolonijalnih vremena, kada su Brazilom putovali "tropeiros", prelazeći velike udaljenosti. Putovanja su trajala mjesecima, pa su sa sobom nosili samo osnovne namirnice koje se ne kvare na suncu: sušeni grah, carne seca (soljeno i sušeno meso) i brašno od manioke. Tako je i nastalo ovo zasitno jelo – Feijão Tropeiro.

S vremenom jelo je postalo popularno diljem Brazila, a svaki kuhar ima svoju verziju. I naravno, smatra da je baš njegova najbolja.

"Najjednostavnije stvari u životu često su i najbolje. Ovo jelo se priprema od jednostavnih sastojaka i obično se radi od ostataka. Ako nemate ostatke graha – nema veze. Samo budite spremni na malo više posuđa za pranje. Isplati se, vjerujte mi“, kaže Olivia Mesquita.

Jelo se tradicionalno poslužuje uz kuhanu rižu i torresmos (hrskava svinjska kožica), a često se dodaje i pokoje jaje na oko. Ne možete pronaći brašno od manioke, slobodno koristite grubo kukuruzno brašno ili ga izostavite – okus će i dalje biti izvrstan. Umjesto raštike možete koristiti blitvu, kelj ili špinat."

Feijão Tropeiro - sastojci:

  • 450 g suhog graha
  • 2 lovorova lista
  • 1,5 l vode
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 400 g dimljene kobasice
  • 225 g dimljene slanine
  • 1 veliki luk
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 5 jaja
  • 120–180 g tositiranog brašna od manioke ili krupnijeg kukuruznog brašna
  • sol i papar po ukusu
  • svježi peršin i mladi luk za posipanje

Feijão Tropeiro - priprema:

  1. Namočite grah preko noći pa ga sutradan skuhajte – ili iskoristite onaj iz limenke. Suhi grah prelijte vodom pa dodajte lovor. Zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte nepokriveno 1–3 sata (ovisno o vrsti graha), uz povremeno dodavanje vode.
  2. Pripremite raštiku ili blitvu: uklonite deblje peteljke, složite listove jedan na drugi, zarolajte ih i narežite na tanke trakice.
  3. U tavi zagrijte 1 žlicu maslinova ulja. Umutite jaja u zdjeli pa ih dodajte u tavu. Miješajte dok ne dobijete kajganu. Maknite sa strane.
  4. U većoj tavi zagrijte 2 žlice ulja, dodajte 3 češnja nasjeckanog češnjaka i pirjajte dok ne zamiriši (oko 2 minute). Dodajte narezanu raštiku i pirjajte oko 5 minuta dok ne uvene. Posolite i popaprite. Maknite sa strane.
  5. U istoj tavi dodajte još 1 žlicu ulja i pržite kobasicu dok ne postane zlatno-smeđa i blago hrskava (oko 5 minuta). Izvadite je iz tave i ostavite sa strane. Masnoću izlijte.
  6. U tavu stavite slaninu i pržite je oko 3 minute dok ne porumeni. Dodajte luk i preostali češnjak pa nastavite pržiti još oko 3 minute dok luk ne postane proziran.
  7. Dodajte ocijeđeni grah i kobasicu, miješajte minutu-dvije da se svi okusi sjedine. Potom dodajte kajganu i raštiku, sve dobro promiješajte. Obilno začinite solju i paprom. Na kraju umiješajte brašno, šaku po šaku, dok smjesa ne postane lagano zbijena i suha, ali povezana.
  8. Maknite s vatre i pospite nasjeckanim peršinom i mladim lukom. Poslužite odmah!

Recepti za svaki dan: 10 jela s mljevenim mesom koja morate probati Varivo od graška i mljevenog mesa Musaka s krumpirom i mljevenim mesom Bolonjez +1 Američki gulaš s mljevenim mesom