Biancomangiare je talijanski puding od bademova mlijeka čiji naziv sugerira da se radi o nježnoj, bijeloj hrani. Smatra se da su ovaj jednostavni desert na Siciliju donijeli Arapi, a za pripremu vam neće trebati niti previše sastojaka, niti vremena. Puding od badema traži svega 10, 15 minuta rada u kuhinji, kao i sastojke poput bademova mlijeka, cimeta, korice limuna i prema želji, sjeckanih orašastih plodova poput pistacije, indijskog oraščića, blanširanih badema ili mljevenih oraha.
Ponekad se ova slastica kombinira s keksima, omekšalima u vermutu i kavi te poslužuje kao slojeviti desert. Biancomangiare ima više varijacija diljem Sicilije i drugih talijanskih regija. U nekim verzijama, desert se prelijeva voćnim sirupom, poput sirupa od višanja, ili pak svježim bobičastim voćem. Tradicionalno se poslužuje hladan i često se priprema za posebne prigode, odražavajući duh sicilijanske kuhinje u kojoj se jednostavnim sastojcima stvaraju prefina jela.
Sastojci za puding od badema:
- 1 l bademova mlijeka
- 80 g škrobnog brašna
- 100 g šećera
- ¼ žličice cimeta
- 4 kapi ekstrakta vanilije prema želji
- 7-8 cm traka limunove kore
- 25 g pistacija, grubo nasjeckanih za ukrašavanje ili listića badema, usitnjenih oraha ili indijskih oraščića
Priprema pudinga od badema:
- Zagrijte mlijeko.
- Pomiješajte škrobno brašno, šećer i cimet i dodajte nekoliko žlica mlakog (ne vrućeg) mlijeka i dobro promiješajte.
- Dodajte limunove korice i vaniliju u mlijeko i kada postane vruće umiješajte pjenjačom smjesu pa kuhajte, često miješajući, dok smjesa ne prokuha i počne se zgušnjavati, poprimajući teksturu pudinga.
- Izvadite limunovu koricu, a puding podijelite u posudice.
- Stavite puding u hladnjak da se potpuno ohladi prije posluživanja.
- Poslužite ukrašeno s nasjeckanim pistacijama.
Čokolada za kojom je "poludio" svijet: Recept je jednostavan, ali sastojci baš i nisu +1