Biancomangiare je talijanski puding od bademova mlijeka čiji naziv sugerira da se radi o nježnoj, bijeloj hrani. Smatra se da su ovaj jednostavni desert na Siciliju donijeli Arapi, a za pripremu vam neće trebati niti previše sastojaka, niti vremena. Puding od badema traži svega 10, 15 minuta rada u kuhinji, kao i sastojke poput bademova mlijeka, cimeta, korice limuna i prema želji, sjeckanih orašastih plodova poput pistacije, indijskog oraščića, blanširanih badema ili mljevenih oraha. 

Ponekad se ova slastica kombinira s keksima, omekšalima u vermutu i kavi te poslužuje kao slojeviti desert. Biancomangiare ima više varijacija diljem Sicilije i drugih talijanskih regija. U nekim verzijama, desert se prelijeva voćnim sirupom, poput sirupa od višanja, ili pak svježim bobičastim voćem. Tradicionalno se poslužuje hladan i često se priprema za posebne prigode, odražavajući duh sicilijanske kuhinje u kojoj se jednostavnim sastojcima stvaraju prefina jela.

Sastojci za puding od badema:

  • 1 l bademova mlijeka
  • 80 g škrobnog brašna
  • 100 g šećera
  • ¼ žličice cimeta
  • 4 kapi ekstrakta vanilije prema želji
  • 7-8 cm traka limunove kore
  • 25 g pistacija, grubo nasjeckanih za ukrašavanje ili listića badema, usitnjenih oraha ili indijskih oraščića 

Priprema pudinga od badema: 

  1. Zagrijte mlijeko.
  2. Pomiješajte škrobno brašno, šećer i cimet i dodajte nekoliko žlica mlakog (ne vrućeg) mlijeka i dobro promiješajte.
  3. Dodajte limunove korice i vaniliju u mlijeko i kada postane vruće umiješajte pjenjačom smjesu pa kuhajte, često miješajući, dok smjesa ne prokuha i počne se zgušnjavati, poprimajući teksturu pudinga.
  4. Izvadite limunovu koricu, a puding podijelite u posudice.
  5. Stavite puding u hladnjak da se potpuno ohladi prije posluživanja.
  6. Poslužite ukrašeno s nasjeckanim pistacijama.

Čokolada za kojom je "poludio" svijet: Recept je jednostavan, ali sastojci baš i nisu Dubai čokolada - 4 Dubai čokolada - 5 Dubai čokolada - 2 +1 Dubai čokolada - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju