Slasne i aromatične krafne koje potječu iz regije Empordà u katalonskoj pokrajini Girona nazivaju se bunyols ili brunyols de l’empordà.
Peku se kad zahladi, a omiljene su tijekom korizme. Karakteristične su po snažnoj aromi anisa i limuna, osjeti se i svinjska mast, koju ako vam smeta njezin miris, možete zamijeniti maslacem.
Nađete li se u Kataloniji oko Uskrsa, možete ih pronaći u kvartovskim pekarnicama srijedom i petkom, kada je bilo uobičajeno jesti ih kako bi se prekinuli dugi tjedni posta. Oblik im varira od spljoštene kugle, do prstena (s rupom u sredini), no izgled, kao i okus varira od mjesta do mjesta.
Sastojci za bunyols:
500 g oštrog brašna
120 g šećera
3 veća jaja
15 g sjemenki anisa
15 g korijandera
5 g soli
1 veći limun (samo kora)
2 žlice mlijeka
50 g svinjske masti (ili maslaca)
1 prstohvat soli
100 g kvasca
1/2 dl likera od anisa
ulje za prženje
Priprema:
1. Dodajte brašno u posudu pa postupno dodajte sve sastojke osim anisa i ulja za prženje. Tijesto dobro umijesite dok ne postane elastično – gotovo je kada ga možete rastezati bez pucanja.
2. Pokrijte posudu krpom i ostavite da odstoji na toplom mjestu dalje od propuha, dok se ne udvostruči. To obično traje oko par sati ovisno o temperaturi zraka.
3. Zagrijte malo ulja u dubokoj tavi. Nauljite prste da se tijesto ne lijepi. Odlomite male dijelove tijesta i napravite rupu u sredini. Pržite krafne dok ne porumene s obje strane. Izvadite ih na paprirnati ubrus.
4. Pospite krafne šećerom i pošpricajte s nekoliko kapi likera od anisa.
Pozole za tren: Trik chefa Lovre za bogatu meksičku juhu koja se inače kuha satima +6