Bougatsa je kremasta, ali hrskava grčka pita koja miriše na vaniliju, za koju vam ne treba niti previše stajanja u kuhinji, a niti sastojaka.

Jedna od tajni hrskavog tijesta je u pročišćenom maslacu koji možete kupiti ili rastopiti zagrijani maslac pa obrati pjenu s vrha. Poseban štih daje mljeveni cimet, kojim posipajte pitu nakon pečenja, zajedno sa šećerom u prahu.

Umjesto kora za pitu ponekad se koristi i lisnato tijesto, a neki kuhari će umjesto semoline koristiti obično brašno, ili škrobno brašno, ali će okus kreme biti drukčiji. Ako ne želite da pita bude jako hrskava, prskanje vodom možete i izostaviti.

Sastojci za bougatsu:

  • 4 velike tanke kore za pitu
  • 500 ml mlijeka
  • 100 g maslaca (ili 80 g pročišćenog maslaca)
  • 60-70 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 80 g semolina brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje

Za posluživanje

  • 1 žličica šećera u prahu
  • 1/2 žličice cimeta

Priprema bougatse:

  1. Ulijte mlijeko u lonac s debelim dnom pa umiješajte semolinu, šećer i sol. Izmiješajte pjenjačom pa stavite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne poput pudinga. Maknite s vatre pa umiješajte vanilin šećer i jaje. Dobro promiješajte pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi.
  2. U tavi zagrijte maslac i rastopite ga na laganoj vatri. Ulijte ga u posudicu i žlicom oberite pjenu s vrha. Ako koristite pročišćeni maslac možete preskočiti ovaj korak.
  3. Prvu koru stavite na radnu plohu pa je premažite maslacem služeći se silikonskim kistom pa pošpricajte s malo vode. Slažite kore jednu na drugu, ponavljajući postupak i izravnajte ih dlanovima.
  4. Posljednju koru namastite i savinite pa ponovno namastite i presavinite. Presavinutu koru položite na pripremljene kore tako da je položite u sredinu.
  5. Skinite foliju s kreme i dobro je promiješajte. Rasporedite je na posljednju, presavinutu koru i zagladite žlicom.
  6. Presavinite vanjske, gornje i donje rubove pita tako da se spoje u sredini pa pošpricajte vodom.
  7. Zatim spojite i bočne stranice kora u sredini i premažite maslacem.
  8. Pitu prebacite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzija 20 minuta. Poslužite je dok je još uvijek topla, posipajte šećerom i cimetom pa uživajte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju