Bougatsa je kremasta, ali hrskava grčka pita koja miriše na vaniliju, za koju vam ne treba niti previše stajanja u kuhinji, a niti sastojaka.
Jedna od tajni hrskavog tijesta je u pročišćenom maslacu koji možete kupiti ili rastopiti zagrijani maslac pa obrati pjenu s vrha. Poseban štih daje mljeveni cimet, kojim posipajte pitu nakon pečenja, zajedno sa šećerom u prahu.
Umjesto kora za pitu ponekad se koristi i lisnato tijesto, a neki kuhari će umjesto semoline koristiti obično brašno, ili škrobno brašno, ali će okus kreme biti drukčiji. Ako ne želite da pita bude jako hrskava, prskanje vodom možete i izostaviti.
Sastojci za bougatsu:
- 4 velike tanke kore za pitu
- 500 ml mlijeka
- 100 g maslaca (ili 80 g pročišćenog maslaca)
- 60-70 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 80 g semolina brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
Za posluživanje
- 1 žličica šećera u prahu
- 1/2 žličice cimeta
Priprema bougatse:
- Ulijte mlijeko u lonac s debelim dnom pa umiješajte semolinu, šećer i sol. Izmiješajte pjenjačom pa stavite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne poput pudinga. Maknite s vatre pa umiješajte vanilin šećer i jaje. Dobro promiješajte pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi.
- U tavi zagrijte maslac i rastopite ga na laganoj vatri. Ulijte ga u posudicu i žlicom oberite pjenu s vrha. Ako koristite pročišćeni maslac možete preskočiti ovaj korak.
- Prvu koru stavite na radnu plohu pa je premažite maslacem služeći se silikonskim kistom pa pošpricajte s malo vode. Slažite kore jednu na drugu, ponavljajući postupak i izravnajte ih dlanovima.
- Posljednju koru namastite i savinite pa ponovno namastite i presavinite. Presavinutu koru položite na pripremljene kore tako da je položite u sredinu.
- Skinite foliju s kreme i dobro je promiješajte. Rasporedite je na posljednju, presavinutu koru i zagladite žlicom.
- Presavinite vanjske, gornje i donje rubove pita tako da se spoje u sredini pa pošpricajte vodom.
- Zatim spojite i bočne stranice kora u sredini i premažite maslacem.
- Pitu prebacite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzija 20 minuta. Poslužite je dok je još uvijek topla, posipajte šećerom i cimetom pa uživajte.