Tradicionalni portugalski božićni kolač naziva se Bolo Rei ili kraljeva torta. To je kolač od prozračnoga tijesta sa suhim ili kandiranim voćem i orašastim plodovima, nešto kao raskošnija verzija biskupskog kruha. Postoji, dakako, mnogo varijacija, a mi smo pronašli jedan sasvim jednostavan recept po kojemu ćete lako i sami napraviti ovu bogatu poslasticu čiji će okus biti jednako privlačan kao i njezin izgled.

Na blagdanskom stolu Bolo Rei izgledat će poput adventskog vijenca.
U Portugalu se tradicionalno poslužuje na sam Božić i nakon njega, sve do Tri kralja.

Nekada se u Bolo Rei stavljalo i nekuhano zrno graha ili boba – tko bi na njega naišao, imao bi zadatak ispeći taj kolač sljedeći Božić, te malena igračka – da se djeca vesele.

Postoji i verzija bez suhog ili kandiranog voća na kolaču i naziva se kraljičinom tortom - Bolo Rainha.

Možete koristiti suho ili kandirano voće koje želite, kao i orašaste plodove, a umjesto tradicionalnog porta možete koristiti bilo koji slatki alkohol, poput brendija ili šerija. Iako će vam za pripremu trebati tek petnaestak minuta, s dizanjem tijesta i pečenjem kolač će biti gotov za otprilike dva i pol sata, ali vrijedi svake uložene minute.

Sastojci za portugalski božićni kolač:

  • 400 g glatkog brašna
  • 14 g suhog kvasca
  • 100 g šećera
  • 75 g maslaca, omekšalog
  • 2 jaja + 1 za premazivanje
  • prstohvat soli
  • 1 limun, naribana korica
  • 100 ml mlijeka, toplog
  • 100 ml porta, brendija ili šerija
  • 80 g kandiranog ili sušenog voća, nasjeckanog
  • 50 g miješanih orašastih plodova, sjeckanih (orasi, bademi, pinjoli)

Za ukras:

  • 50 g sušenog voća, narezanog na ploške
  • 30 g mješavine orašastih plodova (orasi, bademi, pinjoli…), zdrobljenih
  • šećer u prahu, po želji
  • 1 čajna žličica džema od jagoda
  • 2 čajne žličice vode, vruće

Priprema portugalskog božićnog kolača:

  1. Stavite nasjeckano kandirano voće i grožđice u lonac s portom i kuhajte dok ne zavrije.
  2. Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom i ostavite na toplom 5 do 10 minuta da proradi.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, limunovu koricu, maslac, cijela jaja i sol. Zatim ulijte mlijeko s kvascem i zamijesite.
  4. U tijesto dodajte mješavinu porta i voća te nasjeckane orašaste plodove i mijesite dok se sve dobro ne sjedini.
  5. Oblikujte tijesto u loptu, stavite ga u zdjelu, malo pospite brašnom i prekrijte plastičnom folijom i čistom krpom. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko sat i pol.
  6. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i lagano pobrašnite. Stavite tijesto u lim, spljoštite kuglu u oblik diska, rukama napravite rupu u sredinu i u nju stavite šalicu da se tijesto ne spoji. Ostavite da se diže još pola sata do sat vremena.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  8. Premažite umućenim jajem i ukrasite preostalim orašastim plodovima, kriškama sušenog voća i šećerom u prahu.
  9. Pecite 35 do 45 minuta.
  10. Po želji prije posluživanja premažite kolač mješavinom pekmeza i vode te pospite s još šećera u prahu.

  Pikantna prošlost: Zašto je baš cimet postao božićni začin? Keksi Pužići Cimet - 4 +2 Cimet - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju