• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Recept za božićni kolač koji izgleda kao raskošni adventski vijenac

Nekada se u Bolo Rei stavljalo i nekuhano zrno graha ili boba – tko bi na njega naišao, imao bi zadatak ispeći taj kolač sljedeći Božić, te malena igračka – da se djeca vesele.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 13.12.2023 09:57 komentari
viber Created with Sketch.
Portugalski božićni kolač
Portugalski božićni kolač (Foto:Shutterstock)

Tradicionalni portugalski božićni kolač naziva se Bolo Rei ili kraljeva torta. To je kolač od prozračnoga tijesta sa suhim ili kandiranim voćem i orašastim plodovima, nešto kao raskošnija verzija biskupskog kruha. Postoji, dakako, mnogo varijacija, a mi smo pronašli jedan sasvim jednostavan recept po kojemu ćete lako i sami napraviti ovu bogatu poslasticu čiji će okus biti jednako privlačan kao i njezin izgled.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Na blagdanskom stolu Bolo Rei izgledat će poput adventskog vijenca.
U Portugalu se tradicionalno poslužuje na sam Božić i nakon njega, sve do Tri kralja.

Nekada se u Bolo Rei stavljalo i nekuhano zrno graha ili boba – tko bi na njega naišao, imao bi zadatak ispeći taj kolač sljedeći Božić, te malena igračka – da se djeca vesele.

Postoji i verzija bez suhog ili kandiranog voća na kolaču i naziva se kraljičinom tortom - Bolo Rainha.

Možete koristiti suho ili kandirano voće koje želite, kao i orašaste plodove, a umjesto tradicionalnog porta možete koristiti bilo koji slatki alkohol, poput brendija ili šerija. Iako će vam za pripremu trebati tek petnaestak minuta, s dizanjem tijesta i pečenjem kolač će biti gotov za otprilike dva i pol sata, ali vrijedi svake uložene minute.

Sastojci za portugalski božićni kolač:

  • 400 g glatkog brašna
  • 14 g suhog kvasca
  • 100 g šećera
  • 75 g maslaca, omekšalog
  • 2 jaja + 1 za premazivanje
  • prstohvat soli
  • 1 limun, naribana korica
  • 100 ml mlijeka, toplog
  • 100 ml porta, brendija ili šerija
  • 80 g kandiranog ili sušenog voća, nasjeckanog
  • 50 g miješanih orašastih plodova, sjeckanih (orasi, bademi, pinjoli)

Za ukras:

  • 50 g sušenog voća, narezanog na ploške
  • 30 g mješavine orašastih plodova (orasi, bademi, pinjoli…), zdrobljenih
  • šećer u prahu, po želji
  • 1 čajna žličica džema od jagoda
  • 2 čajne žličice vode, vruće

Priprema portugalskog božićnog kolača:

  1. Stavite nasjeckano kandirano voće i grožđice u lonac s portom i kuhajte dok ne zavrije.
  2. Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom i ostavite na toplom 5 do 10 minuta da proradi.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, limunovu koricu, maslac, cijela jaja i sol. Zatim ulijte mlijeko s kvascem i zamijesite.
  4. U tijesto dodajte mješavinu porta i voća te nasjeckane orašaste plodove i mijesite dok se sve dobro ne sjedini.
  5. Oblikujte tijesto u loptu, stavite ga u zdjelu, malo pospite brašnom i prekrijte plastičnom folijom i čistom krpom. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko sat i pol.
  6. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i lagano pobrašnite. Stavite tijesto u lim, spljoštite kuglu u oblik diska, rukama napravite rupu u sredinu i u nju stavite šalicu da se tijesto ne spoji. Ostavite da se diže još pola sata do sat vremena.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  8. Premažite umućenim jajem i ukrasite preostalim orašastim plodovima, kriškama sušenog voća i šećerom u prahu.
  9. Pecite 35 do 45 minuta.
  10. Po želji prije posluživanja premažite kolač mješavinom pekmeza i vode te pospite s još šećera u prahu.

  Pikantna prošlost: Zašto je baš cimet postao božićni začin? Keksi +0 Pužići

  • #Recepti
  • #što kuhati
  • #desert
  • #portugalska kuhinja
  • #recept za božićni kolač
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Bajkovito
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
Profesor i poduzetnik žali se da nema kadrova u privatnom sektoru zbog visokih plaća u javnom
KRITIKE VLADINIH MJERA
Poduzetnik o inflaciji: "Cijena sata rada keramičara veća je od one sveučilišnog profesora ili liječnika"
show
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
zabava
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
Razočaranje
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Šokantan prizor u Ligi prvaka: Sjajni Vatreni se primio za koljeno, napustio je igru
uh, uh
Dramatičan prizor u Ligi prvaka: Sjajni Vatreni se primio za koljeno, napustio je igru
tv
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Bečka torta s makom
Mak na kolač

Recept za bečku tortu: Desert bez grama brašna koji svi mogu napraviti

Bečka torta s makom jedan je od onih deserata koji su još ukusniji drugi dan, kad se malo slegnu i kad se svi sastojci lijepo prožmu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close