Kada trebate brzi ručak ili večeru, pečena pileća prsa savršen su izbor – napraviti ih možete za manje od pola sata.
Uz pečenu piletinu savršeno će pristajati kremasti umak sastavljen od vrhnja za kuhanje, bijelog vina, Dijon senfa i limunova soka, a koji se priprema u istoj tavi kao i meso.
Pečenu piletinu poslužite s prilogom po želji – uz pire od krumpira, kuhanu rižu i tjesteninu, na kriški kruha i u tortilji. Staviti je možete i u salatu.
Pečena piletina u kremastom umaku - sastojci:
- 4 pileća prsa
- 125 ml vrhnje za kuhanje
- 65 ml bijelog vina
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 žlica Dijon senfa
- 1 limun
- 200 g šampinjona
- sol i papar po želji
- nasjeckani svježi peršin za posluživanje
- biljno ulje po želji
Pečena piletina u kremastom umaku - priprema:
- U većoj tavi zagrijte malo ulja pa ne njemu prepecite pileća prsa koja ste prethodno začinili sa solju i paprom. Pecite piletinu s obje strane oko 4-5 minuta, odnosno dok se ispeče do kraja. Unutrašnjost mesa trebala bi dosezati 73 Celzijeva stupnja kad je meso pečeno. Izvadite meso i stavite ga sa strane.
- Dodajte još ulja u istu tavu pa na njemu prepirjajte nasjeckane šampinjone dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.
- Dodajte i nasjeckani češnjak – pirjajte ga oko jedne minute. Podlijte povrće s vinom i nastavite kuhati oko par minuta.
- Dodajte vrhnje za kuhanje, iscijeđeni sok jednog limuna i senf. Kuhajte umak nekoliko minuta dok se ne zgusne. Posolite i popaprite. Poslužite pečenu piletinu s umakom i svježim peršinom. Dobar tek!
Piletina i mlinci na malo drugačiji način: Jelo po recepturi chefa Marija Mihelja koje jedva čekamo isprobati