Jesti fino, zdravo i raznovrsno, a pritom ne provesti sve slobodno vrijeme u kuhinji, izazov je pogotovo za radnih dana. Zato jednostavnih a maštovitih recepta nikada ne može biti previše. Predstavljamo pečenu cvjetaču "a la carbonara".

Takav je i ovaj recept za pečenu cvjetaču u ukusnom i brzom umaku nadahnutom carbonarom. Aromatična pečena cvjetača može zamijeniti tjesteninu, ali – ne mora, pogotovo ako ste željni zasitnog obroka nakon kojeg nećete tako skoro ponovno biti gladni.

 

Cvjetača "a la carbonara" - sastojci

  • 1 glavica cvjetače
  • 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
  • 1 čajna žličica soli
  • 2 čajne žličice crnog papra u zrnu
  • 2 češnja češnjaka
  • 170 g slanine, nasjeckane na kockice
  • 4 žumanjka
  • 100 g naribanog parmezana
  • prstohvat ljuskica crvene paprike
  • 4 žlice peršina, svježeg, nasjeckanog
  • 30 g naribanog parmezana
  • 1 kg tjestenine po izboru

Cvjetača "a la carbonara" - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Nasjeckajte cvjetaču na cvjetove i pokapajte je maslinovim uljem te začinite solju, paprom i protisnutim češnjakom.
  3. Raširite cvjetove na lim za pečenje obložen papirom i pecite 40 minuta.
  4. Dok se cvjetača peče, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  5. Za umak najprije pržite kockice slanine u zagrijanoj tavi na srednje jakoj vatri oko 4, 5 minuta. Dodajte češnjak i ljuskice crvene paprike i dobro promiješajte.
  6. Pomiješajte žumanjke, ostatak maslinovog ulja, parmezan, zdrobljeni papar u zrnu i sol.
  7. Ubacite pečenu cvjetaču u tavu sa slaninom pa ulijte umak i promiješajte. Kuhajte 4 minute uz stalno miješanje da se jaja ne ispeku.
  8. Prelijte umak preko tjestenine i ukrasite svježim nasjeckanim peršinom i svježe naribanim parmezanom.

Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Tjestenina s pečenom cvjetačom i pestom od bučinih sjemenki Hrana i piće Kombinacija za 5: Tjestenina s pečenom cvjetačom i pestom od bučinih sjemenki

Od cvjetače se može napraviti i podloga za pizzu Hrana i piće Povrće koje snižava visok tlak i loš kolesterol, a od kojeg možete napraviti čak i tijesto za pizzu

Cvjetača s gustim umakom od vrhnja i sira Hrana i piće Jednostavno (i) neodoljivo: Recept za cvjetaču u finom umaku od sira

Zapapri za zdravlje: Pet razloga zašto bismo trebali češće koristiti moćna zrnca u kuhinji Špageti sa sirom i paprom +0 Sečuanski papar