Jesti fino, zdravo i raznovrsno, a pritom ne provesti sve slobodno vrijeme u kuhinji, izazov je pogotovo za radnih dana. Zato jednostavnih a maštovitih recepta nikada ne može biti previše. Predstavljamo pečenu cvjetaču "a la carbonara".
Takav je i ovaj recept za pečenu cvjetaču u ukusnom i brzom umaku nadahnutom carbonarom. Aromatična pečena cvjetača može zamijeniti tjesteninu, ali – ne mora, pogotovo ako ste željni zasitnog obroka nakon kojeg nećete tako skoro ponovno biti gladni.
Cvjetača "a la carbonara" - sastojci
- 1 glavica cvjetače
- 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
- 1 čajna žličica soli
- 2 čajne žličice crnog papra u zrnu
- 2 češnja češnjaka
- 170 g slanine, nasjeckane na kockice
- 4 žumanjka
- 100 g naribanog parmezana
- prstohvat ljuskica crvene paprike
- 4 žlice peršina, svježeg, nasjeckanog
- 30 g naribanog parmezana
- 1 kg tjestenine po izboru
Cvjetača "a la carbonara" - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Nasjeckajte cvjetaču na cvjetove i pokapajte je maslinovim uljem te začinite solju, paprom i protisnutim češnjakom.
- Raširite cvjetove na lim za pečenje obložen papirom i pecite 40 minuta.
- Dok se cvjetača peče, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Za umak najprije pržite kockice slanine u zagrijanoj tavi na srednje jakoj vatri oko 4, 5 minuta. Dodajte češnjak i ljuskice crvene paprike i dobro promiješajte.
- Pomiješajte žumanjke, ostatak maslinovog ulja, parmezan, zdrobljeni papar u zrnu i sol.
- Ubacite pečenu cvjetaču u tavu sa slaninom pa ulijte umak i promiješajte. Kuhajte 4 minute uz stalno miješanje da se jaja ne ispeku.
- Prelijte umak preko tjestenine i ukrasite svježim nasjeckanim peršinom i svježe naribanim parmezanom.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Zapapri za zdravlje: Pet razloga zašto bismo trebali češće koristiti moćna zrnca u kuhinji