Jedno od jela koje nam je chef Bernard Korak poslužio u fine dining restoranu na Plešivici bila je losos pastrva. Lijepo crvenkasta, sočna i mirisna, u restoran Korak stigla je iz ribnjaka čistih žumberačkih ribnjaka – i oduševila goste koji su i  priupitali gdje se nabavljaju, otkuda stižu u kuhinju.  

Odgovor je: iznad zaseoka Žumberačka Kupčina. Tamo se nalaze ribnjaci Vrabac, čiji je vlasnik Tomo Vrabac nadaleko poznat po vrhunskoj kalifornijskoj, ali i losos pastrvi. U čemu je tajna? Poznavatelji kažu u bistroj i protočnoj vodi, ali i znanju obitelji koja se ovim poslom bavi godinama jer kvalitetnu pastrvu nije lako uzgojiti.

Ribnjaci Vrabac Ribnjaci Vrabac (Foto: Josip Škof)

S vlasnikovim likom i djelom, oni koji to još nisu, upoznali su se početkom godine, tijekom izlolacije, kada se riba dostvljala od praga do praga. Danas se lijepi primjerci većinom traže na tržnicama po Zagrebu, a kako kažu kupci, po okusu se lako može primijetiti razlika između žumberačke delicije i pastrve koja nije uzgajana u idealnim uvjetima. 

Uzgajalište je udaljeno 15 kilometara od Krašića, odnosno 65 kilometara od Zagreba. Oni koji to požele mogu i sami uloviti pastrve pa ih i pripremiti te pojesti u žumberačkoj prirodi – ili odnijeti kući pa ih isprobati kuhane, uživati u juhi, pržiti u kukuruznom brašnu, peći u pećnici… pa čak i dimiti te pripremiti poput bakalara, ako su nešto ambiciozniji. 

Ribnjaci Vrabac Ribnjaci Vrabac (Foto: Josip Škof)

„Kvaliteta vode, visoka tehnologija uzgoja, stručno znanje te kontinuirani rad i upornost rezultiralo je iznimno visokom kvalitetom pastrve koju već dugi niz godina uspješno plasiramo na domaće tržište. Za sve male i velike ribiče osigurali smo dva jezera za ribolov, a ostalima željnim odmora u prirodi nudimo prostranu livadu za razne društvene igre te vrtne paviljone s roštiljem“, kažu vlasnici.

Odlučite li ih posjetiti, priupitajte ih ponešto i o  mrijesti kalifornijske i potočne pastrve koju koriste za vlastite potrebe pa ako vam se posreći, možda okusite i tu divotu. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju