Na popisu najskupljih sireva na svijetu online magazina Chef’s Pencila našao se sir koji proizvodi Slobodan Simić u srpskom rezervatu prirode Zasavica. Sir koji nastaje od magarećeg mlijeka košta čak tisuću eura za kilogram. S obzirom na to da ove životinje daju vrlo malo mlijeka (oko 2 dl dnevno) koje ne sadrži mnogo kazeina, proces izrade sira vrlo je kompliciran. Potrebno je oko 25 litara magarećeg mlijeka za jedan kilogram sira, a sve se radi ručno. Godišnje se proizvede oko 100 kilograma sira.

Magareće mlijeko ima tek jedan posto mliječne masti, sadrži 60 puta više vitamina C od kravljeg mlijeka te ima antialergijska svojstva. Ne treba zanemariti niti veliki udio proteina, kalcija i omega 3 masnih kiselina. Zbog svojeg sastava sir je popularan među ljudima koji si ga mogu priuštiti. Koristi se kao lijek za bronhitis i astmu te razne druge poremećaje za oporavak organizma.

Osim cijene i sastava, sir iz Zasavice poseban je i zbog finog okusa, a prodaje se u pakiranjima od 50 grama. Sir se može kupiti na internetskim stranicama rezervata Zasavica, gdje možete naći i sapun od magarećeg mlijeka, kao i liker te druge proizvode.

Na popisu Chef’s Pencila sir od magarećeg mlijeka slijedi onaj od losova koji se proizvodi u Švedskoj i zatim Stilton s jestivim listićima zlata.

Plavi raj koji zbunjuje znanstvenike: Jedinstvena pojava kojoj nitko ne zna uzrok Perito Moreno - 4 Perito Moreno - 3 Perito Moreno - 2 +1 Perito Moreno - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju