Galerija Za uređenje se pobrinuo Studio Proplanak 3 Njoki u kremastom umaku s tartufima bili su glavno jelo 3 Multisenzorna večera u restoranu BioMania s Akleom Neon - 4 3 Aklea Neon bila je jedna od domaćina ove multisenzorne večere 3

U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi" Kako pravilno orezati bosiljak? Za kulinarske kreacije Kako pravilno odrezati listove da vam bosiljak stalno raste?

Znali smo da nas čeka posebno gastronomsko iskustvo kad je redakcija punkufera dobila poziv za multisenzornu večeru u restoranu BioManiia predvođenu hrvatskom glazbenicom Akleom Neon  

Taj osjećaj se dodatno pojačao kada smo tjedan dana kasnije prošli kroz vrata ovoga šarmantnog veganskog restorana u Tkalčićevoj 65 u Zagrebu.

Prostorom se širila umirujuća glazba, a drveni stolovi bili su prekriveni zanimljivim cvjetnim aranžmanima i zelenim biljem.

Za uređenje se pobrinuo Studio Proplanak Za uređenje se pobrinuo Studio Proplanak (Foto: BioMania)

Na stolici nas je dočekao povez za oči, a na stolu je već bio serviran prvi slijed. Kada smo primijetili da je hladno predjelo – tri delikatna zalogajčića (s pjenušavom tekućinom u čašici za aperitiv) umjesto na tanjuru ili plati bilo postavljeno direktno na stol, znali smo da smo pozvani na istraživanje i igru.

Središnji dio prostora bio je rezerviran za Akleu Neon, njezinu glazbenu opremu, ali i uređaj Music of the Plants s elektrodama koji se stavljaju na korijen i list biljke i koji prevodi njihove električne impulse u glazbu.

Zamoljeni smo da stavimo povez preko očiju i prepustimo se.

Aklea Neon bila je jedna od domaćina ove multisenzorne večere Aklea Neon bila je jedna od domaćina ove multisenzorne večere (Foto: BioMania)

Da bi se doveli u prostor svjesnog jedenja, tri puta ćemo duboko udahnuti i izdahnuti, započela je ovu vođenu meditaciju Aklea Neon popraćena umirujućim zvukovima bilja. 

Potaknula nas je da potražimo zalogajčiće na stolu – rukama, dobro ih pomirišemo prije nego što ih stavimo u usta, ali i da se koncentriramo na zvukove u pozadini – od cvrkuta ptica do šumova aviona koji polijeće.

Ispostavilo se da su zvukovi u pozadini itekako pridonijeli našem gastronomskom doživljaju. Dobro je poznato da zvuk avionskog motora može promijeniti percepciju okusa, smanjiti osjetljivost na slane i slatke okuse, a istovremeno pojačati okus umamija. Uz njega je do izražaja došao hrskavi rižin kreker sa sirnim namazom i maslinama.

Njoki u kremastom umaku s tartufima bili su glavno jelo Njoki u kremastom umaku s tartufima bili su glavno jelo (Foto: BioMania)

Visoki melodični zvukovi kakve su proizvele kućne biljke u restoranu BioMania, naglasili su slatkoću namaza na bazi mrkve i datulja koje smo pojeli nakon toga, a duboki i niski tonovi istaknuli gorčinu kakaa u orašastoj kuglici. Kombucha od đumbira i limuna, pak, savršeno je osvježila nepce i pripremila ga za okuse koji su uslijedili.

Svjesno jedenje nastavilo se i nakon što smo skinuli povez s očiju. Uz relaksirajuće zvukove bilja, BioMania je servirala gustu juhu od celera i bezglutenske njoke na posteljici od rukole te u kremastom umaku na bazi indijskih oraščića i tartufa.

Datulje punjene kremom od pistacija i prelivene čokoladom Datulje punjene kremom od pistacija i prelivene čokoladom (Foto: BioMania)

Desert je prelijepo zaokružio ovu zanimljivu biljnu priču – božanstveno mekane datulje punjene kremom od pistacije i prelivene tamnom čokoladom te poslužene s jestivim cvijećem.

Večera je to nakon koje smo se osjećali sito, zadovoljno, ali i nevjerojatno opušteno – kao da smo upravo bili na dubinskoj masaži.

Ima više proteina od pilećih prsa: Zamjena za meso s kojom možete napraviti "šnicle" i gulaš Tofu je proizvod od soje Tempeh je dobra zamjena za meso Seitan ima teksturu vrlo sličnu mesu +2 Seitan