• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Kako napredovati u kuhinji: Važne lekcije francuskog chefa u čijoj obitelji Michelin "živi" 88 godina

Reci mi što jedeš, a ja ću ti reći tko si, tim je riječima chef Husser objasnio koncept svoje kuhinje. Poštivanje regije – u njegovom slučaju Alsace koja ima najviše Michelinovih restorana u Francuskoj, poštivanje namirnice, kolega, dobavljača i gostiju, recept je njegovog uspjeha...
Nika Borovac 7.03.2025 15:58 komentari
viber Created with Sketch.
Michel Husser u Zagrebu
Michel Husser u Zagrebu (Foto:Nika Borovac)

Galerija Michel Husser 1 Michel Husser 1 Michel Husser u Zagrebu 1 Chef Michel Husser 1

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom

"Hrvatska i Francuska iz iste su kulinarske obitelji, poručio je Michelinom okrunjen chef Michel Husser na konferenciji Putovanje kroz Michelinovu povijest dugu 88 godina, u dvorani Isola hotela Pullman Zagreb.

U suradnji s tvrtkom MPPD koja je u glavni grad dovela premium hotelski brend grupacije Accor, konferenciju je organizirala međunarodno udruženje Ja volim Francusku.

Zanimljivo predavanje o poslovnom putu i Michelinovoj zvjezdici - a Husserov restoran Le Cerf jedini je u kontinuitetu ima već četvrtu generaciju - sa zanimanjem su pratili poznati hrvatski chefovi, vlasnici restorana i hotela, ali i svi oni kojima je gastronomija strast i izazov.

Reci mi što jedeš...

Reci mi što jedeš, a ja ću ti reći tko si, tim je riječima chef Husser objasnio koncept svoje kuhinje. Poštivanje regije – u njegovom slučaju Alsace koja ima najviše Michelinovih restorana u Francuskoj, poštivanje namirnice, kolega, dobavljača i gostiju, recept je njegovog uspjeha. Lokalno, sezonalno, svježe, jednostavna je formula svake dobre kuhinje. Gastronomski umjetnik i majstor zanata uživa u procesima osmišljavanja, otkrivanja i kombiniranja francuskih, ali i svjetskih okusa koristeći regionalne namirnice. Da mu je kuhanje u genima otkriva obiteljska priča restorana Le Cerf, kojem je prvu zvjezdicu osigurao Michelov pradjed 1937. godine.

Prestižna titula 

Michelova kuhinja nosila je dvije Michelinove zvjezdice 20 godina, a Husser je početkom 90-ih nominiran za najperspektivnijeg mladog chefa svoje generacije. Osvojio je i prestižnu titulu Iron Chef u Japanu te bio laureat nagrade Bernard Loiseau. Njegova znatiželja i želja za putovanjima omogućili su mu da podijeli svoju strast izvan francuskih granica - u Japanu, Kanadi, SAD-u, Njemačkoj, Singapuru, Tajlandu, Filipinima... zemljama čije su ga kuhinje nadahnjivale u svakodnevnom radu te proširile njegovo znanje.

U mladim danima Michel Husser je vikende provodio u kuhinji restorana pomažući, upoznajući se s namirnicama, sastojcima i tehnikama, razvijajući ljubav prema kuhanju. Nakon školovanja u Strasbourgu istaknuo se tijekom stažiranja u restoranu Haeberlin, perjanici alzaške gastronomije, a svoj je put nastavio u Vancouveru i Parizu da bi se u ranim dvadesetima vratio u Marlenheim i radio s ocem u kuhinji koja isprepliće alzašku tradiciju u modernim i profinjenim jelima. Godinama kasnije timu su se pridružile i njegove kćeri Clare i Méline.

Kuhanje je čin ljubavi

"Gastronomija je umjetnost, u kuhinji je važan osobni identitet chefa, on treba biti svoj, dosljedan i svakom jelu treba dati svoj potpis. U pripremi jela ne razmišljam o Michelinu, kuhanje je za mene čin ljubavi“, istaknuo je Husser, koji je uz francusku, izdvojio i japansku kuhinju. Kao primjer naveo je sushi, jelo u kojem se odražava karakter zemlje, od načina na koji ga Japanci pripremaju pa sve do načina na koji ga poslužuju. A alzašku gastronomsku tradiciju i karakter zemlje najbolje opisuje choucroute, jelo od kiselog kupusa koje se, naravno, nalazi i na jelovniku Le Cherfa.

To je jelo jedan od primjera kako chef može pomoći u osnaživanju gastronomskih korijena nekog kraja, a istovremeno ga modernizirati kako bi probudio znatiželju gostiju, kako za okuse, tako i za folklor.

Poruka chefovima  

"Za eksperimentiranje s jelima potrebno je strpljenje i vjera u sebe, a to su ključne vrline koje trebaju imati mladi kuhari“, poručio je chef. Osim toga, Husser naglašava kako je disciplina jedna od ključnih karakteristika za uspjeh te da gastronimija nije samo kavijar - i od krumpira se mogu napraviti vrhunska jela koja imaju svoju priču.

"Nemojte zaboraviti na važnost lokalne namirnice i nacionalnih gastronomskih proizvoda. Cijenite druge kuhinje, ali ne zaboravite prepoznatljivost vlastita kraja", poručuje Husser mladim chefovima.

S njim se slaže Branko Galic, chef restorana Tanto hotela Pullman Zagreb, čija se ponuda temelji na zdravoj mediteranskoj kuhinji i konceptu dijeljenja jela. Na taj način gosti mogu uživati u više različitih jela, a ovakav pristup potiče druženje i kreiranje interaktivnog i zajedničkog gurmanskog doživljaja.

"Zadovoljstvo gosta je najvažnije, kao i zadovoljstvo tima koji s veseljem dolazi na posao“, kazao je chef restorana Tanto, koji je uz chefa Hussera, poznatog člana žirija Masterchefa Marija Mihelja i zagrebačkog ugostitelja Zlatka Puntijara, sudjelovao na panelu Hrvatska na svjetskom tanjuru.

"Hvala svima koji su omogućili ovu konferenciju u Hrvatskoj, prije svega Zdravki Krpini, ravnateljici Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu. Uzimajući u obzir profesionalnost i kvalitetu edukacije koju nudi ta škola, od najvažnijeg značaja je bila preporuka ravnateljice za odabir partnera na području Republike Hrvatske i grada Zagreba“, istaknula je Slađana Novaković, predsjednica udruženja Ja volim Francusku te najavila četiri radionice koje će u suradnji s chefom organizirati u Hrvatskoj za ugostitelje i hotelijere.

Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta kako trančirati pile - 5 kako trančirati pile - 4 kako trančirati pile - 3 +1 kako trančirati pile - 2

 

  • #gdje sjesti
  • #Michel Husser
  • #Pullman
  • #michelin
  • #Francuska
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
Martina Divić: O pisanju, putovanjima i "Tamo gdje duga dobiva boju"
Povratak kući
Svjetska putnica Martina Divić: "Svijet je istodobno i divno i okrutno mjesto, ali ja s tim nemam nikakve veze"
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Veliko gostovanje
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Potvrđeno je
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Dobro je znati
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Oglas
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sad je službeno, pronađeni su ostaci Jean-Michela Nicoliera: "Nije rođen u Hrvatskoj, ali za nju je ostavio svoje srce"
Stigla i njegova majka
Sad je službeno, pronađeni su ostaci Jean-Michela Nicoliera: "Nije rođen u Hrvatskoj, ali za nju je ostavio svoje srce"
Tko je ubio Jean-Michela Nicoliera? Priznao strašne zločine, pušten na slobodu, a nije se ni pokajao
Pušten na slobodu
Tko je ubojica Jean-Michela Nicoliera? "Dahtao je kao pašče i govorio mi kako ih je ubio, sam se hvalio"
Liječnica pronađena mrtva na dežurstvu: Kolege sumnjaju u uzrok smrti
Kolege odali počast
Ravnateljica bolnice pronađena mrtva, istražuju se uzroci smrti: "Posljednji pregled bio je oko ponoći..."
show
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Chris Evens i Alba Baptista postali su roditelji
samozatajni par
Holivudski zavodnik i 16 godina mlađa glumica u tajnosti dobili prvo dijete
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
zabava
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Pokažite što znate!
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
tech
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
9M730 Burevestnik
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zagonetka iz prirode
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
sport
Kup: Prijenos uživo utakmice Cibalia - Hajduk
bez golova 120 minuta
Hajduk preživio "oranicu" u Vinkovcima i nakon raspucavanja izborio četvrtfinale Kupa
Pogledajte zašto je sudac prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Bilo je svega
VIDEO Sudac nakratko prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Veliki zaokret: Dinamo ulazi u ligu, Hajduk se povukao u zadnji čas?
HNS najavio
Veliki zaokret: Dinamo ulazi u ligu, Hajduk se povukao u zadnji čas?
tv
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
MasterChef: Kandidati šokirani odlukom koju je donio žiri! Je li umak zaista bio višak?
STRES TEST
Kandidati šokirani odlukom koju je donio žiri! Je li umak zaista bio višak?
MasterChef: Antonija će iznenaditi žiri ambicioznom odlukom! Od tri ponuđene tehnike, izabrat će...
OTKRIJTE!
Antonija će iznenaditi žiri ambicioznom odlukom! Od tri ponuđene tehnike, izabrat će...
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
novac
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
konkurencija jadroliniji
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Priča bez kraja
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Umjesto Kineza
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
lifestyle
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Provjereno izdržljive sobne biljke
Jednostavne za održavanje
Kraljice izdržljivosti: Imamo provjeren popis biljaka koje uspijevaju i ako zaboravite na njih
sve
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Kup: Prijenos uživo utakmice Cibalia - Hajduk
bez golova 120 minuta
Hajduk preživio "oranicu" u Vinkovcima i nakon raspucavanja izborio četvrtfinale Kupa
Pogledajte zašto je sudac prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Bilo je svega
VIDEO Sudac nakratko prekinuo utakmicu u Vinkovcima: Ultrasi dignuli poruku "Oko za oko", a onda...
Bruno Vokal
Potvrđeno je

Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom

"Veselim se svakoj osobi, gostu, prijatelju te s nestrpljivošću mogu reći da kreće uzbudljivo poglavlje", zaključuje novi "stari" chef. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close