Bogato začinjena i pržena cvjetača u raskošnom umaku poznata je ulična hrana u Indiji i Kini, ali i često predjelo na zabavama. Za pripremu ovog brzog jela trebat će vam tek 10-ak minuta, a za prženje i pirjanje otprilike još toliko.
Uz aromu, hrskavost je glavni adut takve pržene cvjetače. Kako se pržena cvjetača na kraju uvalja u marinadu, lako ju je izgubiti i dobiti razmočene i cvjetove. Ali u ovome receptu naučit ćete i trik - kukuruzno brašno pomiješano s glatkim odradit će stvarno dobar posao i stvoriti ukusnu i hrskavu koricu oko cvjetače.
Pastu od đumbira i češnjaka lako ćete napraviti sami tako da izblendate češnjak i đumbir u omjeru 2:1 i dodate malo ulja, tek toliko da se poveže u pastu.
Kako biste dulje zadržali hrskavost, spremite isprženu cvjetaču u prethodno zagrijanu pećnicu.
No preporuka je svakako da prženu cvjetaču poslužite odmah, vruću, jer stajanjem će korica postati mekanija i upit će više umaka.
Sastojci za prženu cvjetaču:
- 1 cvjetača (samo cvjetovi)
za tijesto:
- ¾ šalice glatkog brašna
- ¼ šalice kukuruznog brašna
- ½ čajne žličice crvenog čilija u prahu
- ½ čajne žličice paste od đumbira i češnjaka
- ¼ čajne žličice soli
- ½ šalice vode
- ulje za prženje
za mandžurski umak:
- 4 čajne žličice ulja
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
- 1 komadić đumbira, oko 3 cm dug (sitno nasjeckanog)
- 1 zeleni čili (prorez)
- ¼ luka (sitno nasjeckanog)
- ¼ šalice mladog luka (nasjeckanog)
- ½ paprike (kocka)
- 2 žlice umaka od rajčice
- 1 čajna žličica čili umaka
- 2 čajne žličice octa
- 2 čajne žličice soja umaka
- ¼ čajne žličice papra (mljevenog)
- ¼ čajne žličice soli
za kašu od kukuruznog brašna:
- 1 čajna žličica kukuruznog brašna
- ¼ šalice vode
Priprema pržene cvjetače:
- Kuhajte cvjetove cvjetače u blago zasoljenoj vrućoj vodi 2 minute. Ocijedite i isperite hladnom vodom.
- Napravite smjesu za prženje i u nju umiješajte cvjetove cvjetače.
- Ispržite cvjetaču u dubokom ulju.
- U tavi zagrijte 4 žličice ulja i propirjajte češnjak, đumbir i zeleni čili na jakoj vatri.
- Dodajte luk i mladi luk pa papriku i nastavite pirjati dok luk ne postane staklast.
- Zatim dodajte umak od rajčice, umak od čilija, ocat, umak od soje, papar i sol, promiješajte i pirjajte još minutu.
- Ulijte kašu od kukuruznog brašna i miješajte dok se umak malo ne zgusne.
- Dodajte prženu cvjetaču i nježno promiješajte.
- Premjestite u posudu za posluživanje i ukrasite nasjeckanim mladim lukom.