Bogato začinjena i pržena cvjetača u raskošnom umaku poznata je ulična hrana u Indiji i Kini, ali i često predjelo na zabavama. Za pripremu ovog brzog jela trebat će vam tek 10-ak minuta, a za prženje i pirjanje otprilike još toliko.

Uz aromu, hrskavost je glavni adut takve pržene cvjetače. Kako se pržena cvjetača na kraju uvalja u marinadu, lako ju je izgubiti i dobiti razmočene i cvjetove. Ali u ovome receptu naučit ćete i trik - kukuruzno brašno pomiješano s glatkim odradit će stvarno dobar posao i stvoriti ukusnu i hrskavu koricu oko cvjetače.

Pastu od đumbira i češnjaka lako ćete napraviti sami tako da izblendate češnjak i đumbir u omjeru 2:1 i dodate malo ulja, tek toliko da se poveže u pastu.

Kako biste dulje zadržali hrskavost, spremite isprženu cvjetaču u prethodno zagrijanu pećnicu.

No preporuka je svakako da prženu cvjetaču poslužite odmah, vruću, jer stajanjem će korica postati mekanija i upit će više umaka.

Sastojci za prženu cvjetaču:

  • 1 cvjetača (samo cvjetovi)

za tijesto:

  • ¾ šalice glatkog brašna
  • ¼ šalice kukuruznog brašna
  • ½ čajne žličice crvenog čilija u prahu
  • ½ čajne žličice paste od đumbira i češnjaka
  • ¼ čajne žličice soli
  • ½ šalice vode
  • ulje za prženje

za mandžurski umak:

  • 4 čajne žličice ulja
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 1 komadić đumbira, oko 3 cm dug (sitno nasjeckanog)
  • 1 zeleni čili (prorez)
  • ¼ luka (sitno nasjeckanog)
  • ¼ šalice mladog luka (nasjeckanog)
  • ½ paprike (kocka)
  • 2 žlice umaka od rajčice
  • 1 čajna žličica čili umaka
  • 2 čajne žličice octa
  • 2 čajne žličice soja umaka
  • ¼ čajne žličice papra (mljevenog)
  • ¼ čajne žličice soli

za kašu od kukuruznog brašna:

  • 1 čajna žličica kukuruznog brašna
  • ¼ šalice vode

Priprema pržene cvjetače:

  1. Kuhajte cvjetove cvjetače u blago zasoljenoj vrućoj vodi 2 minute. Ocijedite i isperite hladnom vodom.
  2. Napravite smjesu za prženje i u nju umiješajte cvjetove cvjetače.
  3. Ispržite cvjetaču u dubokom ulju.
  4. U tavi zagrijte 4 žličice ulja i propirjajte češnjak, đumbir i zeleni čili na jakoj vatri.
  5. Dodajte luk i mladi luk pa papriku i nastavite pirjati dok luk ne postane staklast.
  6. Zatim dodajte umak od rajčice, umak od čilija, ocat, umak od soje, papar i sol, promiješajte i pirjajte još minutu.
  7. Ulijte kašu od kukuruznog brašna i miješajte dok se umak malo ne zgusne.
  8. Dodajte prženu cvjetaču i nježno promiješajte. 
  9. Premjestite u posudu za posluživanje i ukrasite nasjeckanim mladim lukom.

Niskokalorična, a zasitna namirnica: 5 razloga zašto bismo trebali jesti cvjetaču Zapečena cvjetača s ukusnim preljevom Cvjetača je vrlo fleksibilna namirnica +0 Cvjetača

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju