Probajte ove savršeno lagane proljetne lazanje. Recept je jednostavan, gotove su za manje od sat vremena, a aromatičan medvjeđi luk odlično ide uz šampinjone. Tako da ni najokorjelijim mesojedima neće nedostajati meso - jamčimo!

Lazanje s medvjeđim lukom i gljivama poslužite uz neku šarenu proljetnu salatu i uživajte u svježini medvjeđeg luka u zagrljaju divno otpoljenog i zapečenog sira.

 

Sastojci za lazanje s medvjeđim lukom i gljivama:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 450 g šampinjona, narezanih na ploške
  • 1 manji luk, nasjeckan na sitno
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 45 g medvjeđeg luka, grubo nasjeckanog
  • 800 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 75 g glatkog brašna
  • 100 g ekstra zrelog cheddara, naribanog
  • 25 g parmezana, naribanog
  • 150 g mozzarelle, naribane
  • 175 g listova za lazanje
  • sol
  • papar

Priprema lazanja s medvjeđim lukom i gljivama:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri i pržite gljive 7-10 minuta dok ne dobiju boju. Umiješajte luk i češnjak i dinstajte nekoliko minuta. Ulijte bijelo vino i pire od rajčice i kuhajte dok se umak ne reducira i zgusne, a zatim začinite. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
  2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  3. U blenderu miksajte medvjeđi luk i mlijeko dok se medvjeđi luk ne usitni. Ostavite sa strane.
  4. U loncu na srednje jakoj vatri Zagrijte maslac i pustite da zakuha pa dodajte brašno, promiješajte zapršku i kuhajte 3-4 minute da dobije zlatnu boju. Onda postepeno ulijte mlijeko i medvjeđi luk i čitavo vrijeme miješajte. Pustite da lagano kuha uz neprestano miješanje. Kad zavrije smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta, i dalje uz neprestano miješanje, dok smjesa ne postane glatka i gusta. Začinite po želji, maknite s vatre i ostavite sa strane.
  5. Skuhajte lazanje prema uputi na pakiranju i ocijedite vodu.
  6. Pomiješajte sva tri sira i dodajte dvije trećine šampinjona. Preostale šampinjone rasporedite na dno namašćenog lima za pečenje ili vatrostalne posude. Prelijte četvrtinom umaka, na vrh stavite četvrtinu sira i prekrijte listovima tjestenine. Ponovite još dva puta, tako da završite slaganje sa sirom.
  7. Pecite u pećnici 25-30 minuta dok lazanje ne poprime zlatnu boju i lijepo se ne zapeku. Ostavite da odstoje 10 minuta prije posluživanja.
  8. Poslužite uz salatu i uživajte.

Pripremite bicepse: 10 trikova uz koje će vam bešamel uvijek ispasti baš onako kako treba Bešamel - 4 Bešamel - 3 Bešamel - 2 +3 Bešamel - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju