Možda čokolada i nije najzdraviji izbor za doručak, ali ponekad slatki zalogaj čim otvorite oči znači i slađi čitav dan. Nizozemci to znaju jako dobro, s obzirom na to da u njihovoj kuhinji koja se najčešće ne ističe ničim osim sirevima, već više od stotinu godina za doručak jede kruh s maslacem i – čokoladnim mrvicama.
Da, baš onakvim kakvima ukrašavamo kolače. Oni ih nazivaju hagelslag, a sendvič, odnosno kruh posut mrvicama - broodje hagelslag. Ovaj slatki sendvič postoji i u nečokoladnim varijantama, posut sjemenkama anisa u šećeru (muisjes) ili bilo kakvim drugim mrvicama za kolače – voćnim, od bijele čokolade…
Stoljetna tradicija
Sve je i počelo s ušećerenim mrvicama anisa, kojima se proslavila mala pekarna u Baarnu u pokrajini Utrecht krajem 19. stoljeća. Sigurno je tome pridonijela i naklonost nizozemskog dvora, koji je vlasnik ove pekarne, Cornelius Rutgerus de Ruijter, već 1883. snabdijevao svojim slatkim mrvicama. One čokoladne, koje su danas prva asocijacija na broodje hagelslag, počele su se proizvoditi polovicom 20. stoljeća.
Recept ne može biti jednostavniji: krišku kruha namažete maslacem i pospete čokoladnim mrvicama. Dio će mrvica naravno pasti s kruha, a možda je to i najslađi dio ovog nesvakidašnjeg sendviča – jer ih, naravno, do zadnje morate pokupiti - prstom.
Inačica ovog popularnog nizozemskog sendviča mogla se susresti i u našim krajevima pod nazivom "kruha, putra, kakaa". Recept je isti, samo što ćete sendvič dovršiti instant-kakaom, a ne mrvicama. Kakao u granulama sretniji je izbor jer će vam svaki zalogaj istovremeno biti zabavno hrskav, dok će dio kakaa uz maslac vrlo brzo postati fina krema.
Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana?