Aromatičan, topao i sladak začin koji češće koristimo s dolaskom hladnijih dana, omiljen je dodatak kuhanom vinu, keksima i slatkim pecivima, a odlično se slaže s klinčićem i muškatnim oraščićem. Iako nije sam po sebi sladak, cimet pojačava osjećaj slatkoće drugih sastojaka, zbog čega je omiljen u desertima, ali i zamjena za šećer u kavi i drugim napicima. Kako biste ga što bolje iskoristili, dodajte ga na početku jela jer spojevima koje pružaju aromu treba nešto vremena da se razviju.

Budući da mljeveni cimet brzo gubi okus i preporučuje ga se potrošiti u roku od šest mjeseci, bolje je kupiti štapiće koji traju godinu dana. Mirisan začin se dobiva od kore drveta iz porodice lovora koja se nakon sušenja motaju u štapiće. Najčešće su tanji štapići svijetlije boje najbolje kvalitete. Cimet je omiljen i u slatkim i u slanim jelima, a kombinirati ga možete s paprom, pimentom, kuminom, kardamomom i anisom.

Osim što je mirisan, cimet je i zdrav ako se koristi umjereno, pokazuju istraživanja koja sugeriraju da 1/2 čajne žličice cimeta dnevno mogu pomoći u reguliranju šećera u krvi, kao i krvnog tlaka te kolesterola. Cimet se koristi i zbog svojih antibakterijskih i protuupalnih svojstava, minerala kao što su magnezij i željezo, kao i vitamina A, C i B skupine. Prilikom kupnje potražite cejlonski cimet koji je zdraviji od kineskog kasija cimeta koji obiluje kumarinom, spojem koji može štetiti jetri i bubrezima.

Kasija se dobiva iz kore nešto većeg stabla, pa su tako njezini listovi smotani u štapiće veći i grublji, a boja im je intenzivnije crvena. Iako je cimet ljekovit, nemojte misliti kako je više ujedno i bolje kad je riječ o količini koja se koristi. Tri žličice cimeta u jednom danu mogu biti toksične i štetne za jetru, a u slučaju da se udahne, prah cimeta izaziva poteškoće u disanju te kašalj. Konzumirate li manje od jedne polovine žlice cimeta dnevno možete napraviti dobru stvar za zdravlje, ali i okuse slatkih i slanih jela.

Jela koja će vas zagrijati: 7 super finih recepata za svaki dan ovoga tjedna Zobena kaša s jabukama i cimetom Korma +0 Ovaj tjedan isprobajte flamanski gulaš od junetine i piva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju