Neki kokteli sastavljeni su od desetaka različitih namirnica, egzotičnih vrsta alkoholnih pića i začinskih trava koje nije lako pronaći u trgovinama. Dobar dio klasika u osnovi, pak, obuhvaća samo tri sastojaka. Iako imaju malo sastojka, nisu dosadni ni neukusni. Naprotiv, stručnjaci se slažu da ove koktele od tri sastojka treba znati napraviti svaki muškarac (i svaka dama). Uz samo malo truda s ovim koktelima otkrit ćete društvu nove dimenzije okusa, a nekome vjerojatno i novo omiljeno piće. Zato proučite recepte i zablistajte na sljedećem druženju ;)

Imajte na umu da originalni recepti sadrže samo 3 sastojka, no ako ih želite poslužiti na tradicionalan način da ćete morati dodati i nešto drugih sastojaka – od kockica leda, preko citrusnog voća do svježe mente ili kriški krastavaca.

Sidecar Sidecar (Foto: Shutterstock)

Sidecar (prikolica)

Sidecar ili u prijevodu s engleskog – prikolica je iznenađujuće jednostavan koktel sastavljen od konjaka, limunova soka i triple seca, odnosno nekog drugog likera od naranče. Kao i mnogi drugi kokteli njegovo porijeklo nije objašnjeno do kraja. Vjeruje se da je nastao u Europi – najvjerojatnije u Londonu ili Parizu – u vrijeme I. svjetskog rata, a da se ime povezuje uz starinske motocikle s bočnom prikolicom.

Recept za sidecar:

  • 45 ml konjaka
  • 23 ml likera od naranče
  • 23 ml limunova soka

Priprema sidecara:

Pomiješajte sve sastojke u shakeru zajedno s nešto leda. Poslužite u coupe čaši za šampanjac (plića čaša tanjurastog oblika) s kriškom svježe naranče. Živjeli!

Moscow Mule Moscow Mule (Foto: Shutterstock)

Moscow Mule (moskovska mazga)

Koktel Moscow Mule izumljen je četrdesetih godina prošlog stoljeća u Americi. Ime je inspirirano glavnim sastojkom u koktelu – ruskom votkom. Osim votke u ovaj koktel se stavlja limetin sok i đumbirovo pivo. Začinjen je, sladak i vrlo ukusan, a poslužuje se u prepoznatljivom bakrenom lončiću.

Recept za Moscow Mule:

  • 90 ml đumbirova piva
  • 60 ml votke
  • 15 ml soka limete

Priprema Moscow Mulea:

Dodajte led u bakreni lončić, prelijte ga s votkom, sokom limete, a potom sve zajedno zalijte s đumbirovim pivom. Poslužuje se s limetom, svježom mentom, a neki čak stavljaju i kriške svježeg krastavca u piće. Živjeli!

Cuba libre Cuba libre (Foto: Shutterstock)

Cuba Libre (Slobodna Kuba)

Cuba Libre je profinjenija verzija rum-kole, a uz slatki rum i kolu obuhvaća i nešto limetina soka. Ime koktela se prevodi kao slobodna Kuma, a povezuje se uz pokret za oslobođenje Kube u 1900-im godinama.

Recept za Cuba Libru:

  • 90 ml kole
  • 30 ml ruma
  • malo limete

Priprema Cuba Libre:

Ispunite visoku čašu za sok s ledom. Preko leda prelijte rum, a potom i kolu. U piće iscijedite malo soka svježe limete i tako poslužite. Živjeli!

Margarita Margarita (Foto: Shutterstock)

Margarita

Margarita možda ima kompleksan okus, ali originalno se radi od samo tri sastojka – tekile, limunova soka i narančinog likera Contreau. Postoji nekoliko verzija priče o njenom nastanku, a najčešća je da ju je osmislio Francisco Pancho Morales u baru Tommy's Place u Juarezu u Meksiku 1942. godine.

Recept za margaritu:

  • 45 ml blanco tekile
  • 23 ml narančinog likera
  • 23 ml limetina soka

Priprema margarite:

Sve sastojke stavite u shaker zajedno s kockicama leda i dobro promiješajte. Prelijte u staklenu čašu za margaritu i poslužite s kriškom limete. Po želji rub čaše možete umočiti u sol. Živjeli!

Manhattan Manhattan (Foto: Shutterstock)

Manhattan

Klasični Manhatten ima samo tri jednostavna sastojka: viski od raži, slatki vermut i gorki biljni liker poput Angosture. Dobio je ime jer je ova kombinacija sastojaka zaokružena u jednom piću bila popularna u njujorškom klubu Manhattan 1870-ih godina.

Sastojci za Manhattan:

  • 60 ml viskija od raži
  • 30 ml slatkog vermuta
  • ¼ čajne žličice gorkog likera

Priprema Manhattana:

Dodajte sve sastojke u staklenu čašu za miješanje koktela s nešto leda. Promiješajte, a potom poslužite čisto (bez kockica leda) u coupe čaši za šampanjac. Dodajte višnju po želji.

Dark 'N' Stormy Dark 'N' Stormy (Foto: Shutterstock)

Dark 'N' Stormy (Taman i olujan)

Ovaj koktel sastoji se od tamnog ruma, đumbirova piva i limunova soka. Riječ je o slatkom i pomalo začinjenom koktelu koji je izumljen na Bermudi početkom 20. stoljeća. Zapravo, rezultat je suradnje između Goslingovog Black Seal ruma i Barrittovog đumbirovog piva. Ime mu je, navodno, dao ostarjeli mornar koji je rekao da ga boja koktel podsjeća na olujne oblake.

Sastojci za Dark 'N' Stormy

  • 90 ml đumbirova piva
  • 60 ml Goslingovog Black Seal ruma
  • 15 ml soka limete

Priprema Dark 'N' Stormyja:

Dodajte rum i limetin sok u visoku čašu s ledom. Preko kockica leda prelijte đumbirovo pivo. Pomiješajte i poslužite s koricom limete. Živjeli!

Negroni Negroni (Foto: Shutterstock)

Negroni

Negroni je svojevrsna varijacija koktela Americano koji je osmislio Pascal Olivier Count de Negroni u Firenzi 1919. godine. Francuski general je navodno zatražio od konobara u lokalnom talijanskom kafiću – caffeu Casoni – da spoji jednaku količinu Camparija i slatkog vermuta, a da umjesto soda vode u piće doda malo džina. I tako je rođen ovaj koktel koji karakteriziraju biljne slatko-gorke note, a koji je postao iznimno popularan u posljednje vrijeme.

Sastojci za negroni:

  • 30 ml džina
  • 30 ml Camparija
  • 30 ml slatkog vermuta

Priprema negronija:

Stavite sve sastojke u staklenu čašu za miješanje koktela s nešto leda. Miješajte dok se sastojci ne ohlade, a potom sve zajedno poslužite u niskoj čaši širokog oboda i debljeg dna s nešto leda i narančinom koricom. Živjeli!

Odmetnik u čaši: Recept za kultni koktel s viskijem - Rob Roy Rob Roy - 4 Rob Roy - 3 Rob Roy - 2 +0 Rob Roy - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju