Torta od mrkve popularan je izbor za uskrsne blagdane. Riječ je o slastici koja se sastoji od sočnog biskvita na bazi mrkve i oraha te bogato prelivene sirnom glazurom.

Sastojke koje biste inače upotrijebili za tortu od mrkve možete iskoristiti i za pripremu nešto jednostavnije, ali podjednako fine slastice.

Keksi od mrkve i oraha lako se pripremaju. Ispeku se za 15-ak minuta, a kada se u potpunosti ohlade, premažu se finom glazurom na bazi krem sira, koja neodoljivo podsjeća na nadjev cheesecakea.

Keksi od mrkve i oraha s glazurom od krem sira - sastojci:

Za kekse:

  • 300 g naribanih mrkvi
  • 300 g brašna
  • 250 g omekšanog maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 140 g nasjeckanih tostiranih oraha
  • 100 g bijelog šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica cimeta u prahu
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • ½ čajne žličice đumbira u prahu
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 400 g šećera u prahu
  • 250 g omekšanog krem sira
  • 125 ml omekšanog maslaca
  • 1 čajna žličica ekstrakt vanilije

Keksi od mrkve i oraha s glazurom od krem sira - priprema:

  1. Napravite kekse: u velikoj zdjeli od miksera pomiješajte maslac, smeđi šećer i bijeli šećer. Miksajte oko tri minute dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije i nastavite miksati.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, mljeveni đumbir i malo soli. Postupno umiješajte brašno u ostatak smjese – miksajte dok se sastojci ne povežu. Ručno umiješajte naribane mrkve i nasjeckane komadiće oraha.
  3. Od dobivene smjese oblikujte kekse – uzmite oko dvije žlice smjese za jedan keks, položite ga na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Napravite razmak od oko pet centimetra između keksa jer će se isti tijekom pečenja povećati.
  4. Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 14 do 16 minuta, odnosno dok nisu termički obrađeni do kraj. Pustite da se ohlade prije nego što ih premažete glazurom.
  5. Napravite glazuru: omekšani maslac i krem sir izmiksajte mikserom dok se sastojci ne povežu. Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu glazuru. Premažite je preko vrha ohlađenih keksa i poslužite s malo nasjeckanih oraha po želji. Dobar tek!

10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica Grčki keksi melomakaroni Slatki poljski keksi kolazcki Danski keksi od maslaca +2 Kuglice od marcipana i kakao praha marzipankartoffeln