Dok nas nitko ne vidi možemo jesti kako želimo, ali ako vam je stalo do toga da ostavite dojam u svečanim prilikama možete poslušati savjete Williama Hansona, jednog od najvećih britanskih stručnjaka kad je riječ o lijepom ponašanju.

Špageti

"Talijani ne koriste žlicu stoga nemojte ni vi", savjetuje William. Uzmite vilicu u dominantnu ruku i namotajte špagete na veličinu zalogaja - možete i nekoliko puta motati sve dok ne dobijete kompaktan smotuljak

Juha

Zamislite li tanjur juhe kao sat, žlicu umočite na "12 sati" i prinesite je ustima bočnom stranom. Juhu jedite uspravljenih leđa - umjesto da se približavate stolu, približite žlicu sebi.  


Grašak

Jedno od jela koje većina ne jede prema bontonu je grašak. Umjesto da ga nožem gurate na vilicu, William kaže da bismo ga trebali nabosti na vilicu pomažući si oštricom noža kako bismo ga prislonili i lakše proboli.

Burger

Na žalost mnogih, burger se u finom restoranu ne jede prstima. Umjesto da ga primite u ruke, William savjetuje da ga dekonstruirate, odnosno nožem i vilicom maknete gornji dio peciva pa režete burger na veličinu zalogaja.

Masline

"Na internetu postoji puno besmislica o tome kako se jedu masline. Ako vam je netko rekao da je pristojno ispljunuti košticu na vilicu, onda ne zna o čemu govori", upozorava William i objašnjava kako je ispravan način probosti maslinu čačkalicom, skinuti je prstima i staviti u usta. Košticu decentno pljunite u ruku tako da drugom rukom zaklonite onu u kojoj se nalazi koštica.

Vino

Odlučite li se za vino, imajte na umu da čašu valja držati za nožicu, a ne trbuh – ne samo zbog otisaka prstiju nego i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagrijava.

Tekila

Kako kaže stručnjak za bonton, tekilu ne treba trznuti iz čašice na eks nego polako pijuckati, a između gutlja krišku limuna možete lagano posoliti i primijeti ustima.

Restoranski bonton: Slučaj u kojem dame nemaju prednost Restoran - 4 Restoran - 1 Restoran - 2 +0 Restoran - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju