Talijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na planetu, a talijanski restorani postoje posvuda. Bez obzira na to nađete li se u Rimu, New Yorku, Londonu ili na našoj obali, Google će vam predlagati i pravu talijansku kuhinju, no često lokali neće biti baš autentični, a ponekad s Italijom neće imati baš nikakve veze.

Prava talijanska kuhinja je umjetnost i da bi restoran bio talijanski, nije dovoljno staviti crveno-bijele stolnjake i dati mu ime poput Mamma Mia, Bella Italia ili neke druge potrošene fraze.

Načelno, je li restoran dobar ili loš, bez obzira na kuhinju koju nudi, možete znati i prije nego što uđete jer neke su odlike dobrih restorana univerzalne. Bježite glavom bez obzira ako je restoran prazan, ako vas osoblje proganja po ulici i vuče za rukav da uđete, ako su na meniju fotografije hrane i ako ga trebate listati dulje nego što traje prosječan obrok i - pogotovo - ako su toaleti prljavi.

Uglavnom je dobro izbjegavati restorane koji se nalaze uz poznate turističke atrakcije, dok je uvijek dobar znak ako u restoranu jedu lokalci.

Zato, tražite li restoran s pravom talijanskom hranom, u Italiji ili bilo gdje na svijetu, obratite pažnju na nekoliko detalja… čak i ako ih primijetite tek na tanjuru, u današnje digitalno doba možete spasiti nekoga drugoga svojom recenzijom.

Talijanska hrana puno je više od pizze i tjestenine

OK, neki se restorani mogu specijalizirati za ta jela, ali pizza s kobasicama ili ananasom nije talijanska i ne dajte da vam je prodaju pod takvu. Tjestenina je talijanski ponos, svaka kuća ima svoje tajne recepte koji se prenose s generacije na generaciju, pa ako su na meniju samo špageti, vjerujte nam, niste odabrali niti talijanski niti dobar restoran. Talijanski restoran, ako nije naznačeno da je regionalni, služit će i mesne specijalitete sa sjevera, kao i riblje s juga Italije.

Parmezanu nije mjesto na stolu… ni uz svako jelo

Ako vas dočeka posudica s naribanim parmezanom na stolu, nije dobro. Pretjerivanje s parmezanom amaterska je interpretacija talijanske kuhinje i u autentičnom talijanskom restoranu, ako je jelo predviđeno da se jede s parmezanom, konobar će vam ga naribati u tanjur pred vama. A ako jelo dođe bez parmezana, nemojte ga ni tražiti, to je uvreda za kuhara.

Tjestenina i kruh nisu domaći

Spomenuli smo važnost domaće tjestenine u Italiji pa si tako niti jedan dobar talijanski restoran neće dopustiti meni na kojem nije istaknuto da se pašta radi u kući. Kruh isto mora biti domaći, ali ne nužno svjež – neka tradicionalna jela u Italiji rade se od staroga kruha.

Jelovnik odaje puno

Ako ste izvan Italije, tražite tipfelere u meniju. Zahvalite se i dignite od stola ako naletite na amerikanizirana talijanska jela poput špageta s mesnim okruglicama ili Cezarove salate koja uopće nije talijanska. Pravi talijanski restorani uz ime jela obično će naznačiti regiju iz koje ono dolazi, a sastojci će biti jednostavni, sezonski i svježi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju