Za dobar šlag ne treba puno truda, a nagrada je poslastica koja je točka na i palačinkama s čokoladom, kesten pireu, toploj čokoladi, voćnim salatama… mogućnosti su beskrajne. Iako ga nije teško pripremiti postoji nekoliko „caka“ koje će omogućiti da tučeno vrhnje bude glatko, slasno i ne pada ako ga oštrije pogledate (ili zagrabite).

Hladno vrhnje

Oko 15 minuta prije pripreme stavite vrhnje za šlag u zamrzivač kako bi se stiglo dobro ohladiti.

Dajte mu mjesta 

Imajte na umu da šlaga treba biti tri puta više nego vrhnja pa se oboružajte dovoljno velikom posudom. Bilo da se odlučite na pjenjaču ili mikser, nećete pogriješiti.

Prava brzina

Najprije ubacite u nižu brzinu, ne samo da ne poprskate kuhinju, nego i da rezultat bude dobar. 

Vrijeme za šećer

Šećer dodajte tek kad vrhnje počne zgušnjavati, a ne odmah na početku. Računajte oko žličice šećera po četvrtini do polovice šalice vrhnja. Ekstrakt vanilije je također odličan dodatak – oko četvrtina žličice ekstrakta dovoljna je za polovicu do cijele šalice vrhnja.

Dajte „gasa“

Nakon dodavanja šećera ili ekstrakta povećajte brzinu miješanja i nastavite sve dok se ne pojave meki vršci, koji će lagano padati. Miksate li sve dok se vrhovi ne učvrste toliko da stoje sasvim uspravno mogli biste pretući vrhnje koje neće biti kremasto nego zrnato, a može se odvojiti i tekućina.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju