Ramstek u komadu savršen je izbor za blagdane. Ovaj sjajan komad junećeg mesa najbolje bi bilo pripremiti s minimalno začina – tek s nešto soli i papra.
Da meso ne presušite, bolje ga pecite na nižoj temperaturi nešto više vremena, nego na visokoj u kratkom periodu. Najbolji okus, pak, meso će imati ako ga ispečete medium-rare.
Sastojci:
3 kg ramsteka u komadu
sol i par po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
2. Natrljajte ramstek sa svih strana sa solju i paprom.
3. Zavežite špagu između kosti kako bi pečenje zadržalo oblik tijekom termičke obrade.
4. Stavite ramstek – s kostima prema dolje – na lim za pečenje.
5. Pecite meso oko 2 sata, odnosno dok termometar uboden u najdeblji dio ramsteka na pokazuje temperaturu od 55 Celzijeva stupnja.
6. Odmarajte meso 10-ak minuta prije nego rezanja i posluživanja. Dobar tek!