Malo limunova soka poboljšat će okus gotovo svakog jela. Savršeno se sljubljuje i s pečenim krumpirom. No kada se krumpiru i limunu doda i nešto senfa – jelu se produbljuje okus i ono dobiva posebnu sočnost.

Krumpir nakratko marinirajte u kombinaciji limunova soka, maslinova ulja, senfa, češnjaka i sušenog origana prije nego što ga stavite peći u pećnici otprilike oko sat vremena. Nemojte se bojati dodati i nešto vode – ona će krumpiru dati neočekivano divnu mekoću.

Ovaj pečeni krumpir nadahnut grčkom gastronomijom bit će sjajan prilog brojnim jelima, a posebno dobro će odgovarati uz komad pečene svinjetine, janjetine ili junetine.

Sastojci za pečeni krumpir s limunom i senfom:

  • 1 kg krumpira
  • 125 ml limunova soka
  • 125 ml vode
  • 75 ml maslinova ulja
  • 60 g senfa
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 čajne žličice sušenog origana
  • sol i papar po želji
  • svježi origano za posluživanje

Priprema pečenog krumpira s limunom i senfom:

  1. Krumpir ogulite i narežite na kocke veličine oko 2,5 centimetara. Narežete li krumpir na otprilike istu veličinu, termički će se obraditi u isto vrijeme.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, senf, nasjeckani češnjak i sušeni origano. Dobro posolite i poparite i u dobivenu marinadu ubacite krumpir.
  3. Marinirani krumpir prebacite u prethodno namašćeni lim za pečenje s poklopcem u jednom ravnomjernom sloju.
  4. Preko svega dodajte 125 ml vode.
  5. Poklopite sve sastojke i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na oko sat vremena.
  6. Po isteku tog vremena podignite poklopac i pustite da se krumpir zapeče, a tekućina ispari do kraja. Za to će vam biti potrebno još oko 20-ak minuta.
  7. Krumpir poslužite topao kao prilog uz meso po želji. Dobar tek!

Švicarski kameleon: Recept za popečke od krumpira koji se jedu u svako doba dana Švicarski rösti - 27 Švicarski rösti - 26 Švicarski rösti - 23 +23 Švicarski rösti - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju