Malo limunova soka poboljšat će okus gotovo svakog jela. Savršeno se sljubljuje i s pečenim krumpirom. No kada se krumpiru i limunu doda i nešto senfa – jelu se produbljuje okus i ono dobiva posebnu sočnost.
Krumpir nakratko marinirajte u kombinaciji limunova soka, maslinova ulja, senfa, češnjaka i sušenog origana prije nego što ga stavite peći u pećnici otprilike oko sat vremena. Nemojte se bojati dodati i nešto vode – ona će krumpiru dati neočekivano divnu mekoću.
Ovaj pečeni krumpir nadahnut grčkom gastronomijom bit će sjajan prilog brojnim jelima, a posebno dobro će odgovarati uz komad pečene svinjetine, janjetine ili junetine.
Sastojci za pečeni krumpir s limunom i senfom:
- 1 kg krumpira
- 125 ml limunova soka
- 125 ml vode
- 75 ml maslinova ulja
- 60 g senfa
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 čajne žličice sušenog origana
- sol i papar po želji
- svježi origano za posluživanje
Priprema pečenog krumpira s limunom i senfom:
- Krumpir ogulite i narežite na kocke veličine oko 2,5 centimetara. Narežete li krumpir na otprilike istu veličinu, termički će se obraditi u isto vrijeme.
- U većoj zdjeli pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, senf, nasjeckani češnjak i sušeni origano. Dobro posolite i poparite i u dobivenu marinadu ubacite krumpir.
- Marinirani krumpir prebacite u prethodno namašćeni lim za pečenje s poklopcem u jednom ravnomjernom sloju.
- Preko svega dodajte 125 ml vode.
- Poklopite sve sastojke i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na oko sat vremena.
- Po isteku tog vremena podignite poklopac i pustite da se krumpir zapeče, a tekućina ispari do kraja. Za to će vam biti potrebno još oko 20-ak minuta.
- Krumpir poslužite topao kao prilog uz meso po želji. Dobar tek!
Idemo na Fooling Around by Fuliranje? Što ćemo jesti, piti i doživjeti na omiljenoj terasi u Zagrebu ovog Adventa +10