Pastina je vrsta sitne tjestenine koja se koristi u Italiji za pripremu različitih jela. Ovako se naziva i popularna juha od povrća i tjestenine.
S obzirom da je riječ od krepkom jelu punom vitamina, minerala i drugih nutrijenatea često se od milja naziva i talijanski penicilin.
U juhu možete staviti samo pileći temeljac, no ako je pripremate za osobu koja je bolesna ili koja se treba oporaviti od bolesti, u njoj možete skuhati i nešto pilećeg mesa.
Ako u trgovini ne možete pronaći tjesteninu pastinu, poslužiti se možete i drugom sitnom tjestenom za juhe, a po želji upotrijebiti i orzo tjesteninu.
Juha pastina - sastojci:
- 1 l pilećeg temeljca
- 200 g sitne tjestenine
- 45 g naribanog parmezana
- 30 g maslaca
- 3 mrkve
- 2 stapke celera
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
- limunov sok za posluživanje
Juha pastina - priprema:
- Rastopite maslac u većem loncu pa na njemu prepirjajte nasjeckanu mrkvu, celer i luk – pirjajte povrće oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još oko jedne minute.
- Prebacite povrće u blender ili sjeckalicu povrća i pretvorite ga u pire. Vratite pire u lonac i podlijte ga s pilećim temeljcem. Promiješajte. Sve zajedno posolite i popaprite.
- U lonac dodajte i sitnu tjesteninu i kuhajte je pet do deset minuta dok se termički ne obradi do kraja, a okusi juhe ne prožmu. Pred kraj kuhanja u juhu dodajte naribani parmezan. Poslužite juhu s malo svježe iscijeđenog limunovog soka i dodatnim sirom po želji. Dobar tek!
Okusi djetinjstva: Chef Mario Mihelj otkriva tajnu savršene bistre juhe