Pastina je vrsta sitne tjestenine koja se koristi u Italiji za pripremu različitih jela. Ovako se naziva i popularna juha od povrća i tjestenine.

S obzirom da je riječ od krepkom jelu punom vitamina, minerala i drugih nutrijenatea često se od milja naziva i talijanski penicilin.

U juhu možete staviti samo pileći temeljac, no ako je pripremate za osobu koja je bolesna ili koja se treba oporaviti od bolesti, u njoj možete skuhati i nešto pilećeg mesa.

Ako u trgovini ne možete pronaći tjesteninu pastinu, poslužiti se možete i drugom sitnom tjestenom za juhe, a po želji upotrijebiti i orzo tjesteninu.

Juha pastina - sastojci:

  • 1 l pilećeg temeljca
  • 200 g sitne tjestenine
  • 45 g naribanog parmezana
  • 30 g maslaca
  • 3 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • sol i papar po želji
  • limunov sok za posluživanje

Juha pastina - priprema:

  1. Rastopite maslac u većem loncu pa na njemu prepirjajte nasjeckanu mrkvu, celer i luk – pirjajte povrće oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još oko jedne minute.
  2. Prebacite povrće u blender ili sjeckalicu povrća i pretvorite ga u pire. Vratite pire u lonac i podlijte ga s pilećim temeljcem. Promiješajte. Sve zajedno posolite i popaprite.
  3. U lonac dodajte i sitnu tjesteninu i kuhajte je pet do deset minuta dok se termički ne obradi do kraja, a okusi juhe ne prožmu. Pred kraj kuhanja u juhu dodajte naribani parmezan. Poslužite juhu s malo svježe iscijeđenog limunovog soka i dodatnim sirom po želji. Dobar tek!

Okusi djetinjstva: Chef Mario Mihelj otkriva tajnu savršene bistre juhe Tajna savršene juhe - 2 Tajna savršene juhe - 1 Tajna savršene juhe - 4 +0 Tajna savršene juhe - 3