Crijemuš, srijemuš, divlji ili šumski luk, neki su od naziva za medvjeđi luk koji se nekoć puno češće posluživao na tanjurima. Svoj medvjeđi naziv dobio je zahvaljujući krznenim životinjama koje bi se njime hranile nakon što bi se probudile iz zimskog sna. Uzgaja se, ali i bere u šumama tijekom travnja i svibnja, prije nego što procvjeta, kada je i najzdraviji. Luk koji medvjedima daje snagu u proljeće nakon hibernacije itekako koristi i ljudima, a popis dobrobiti je podugačak.
"Medvjeđi luk je bogat antioksidansima te sadrži antibakterijska i protuupalna ljekovita svojstva. Koristi se u medicinske svrhe jer pomaže kod visokog tlaka, jača imunitet, smanjuje koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi i olakšava probavne probleme. Kao i kod češnjaka, u medvjeđem luku se nalaze različiti sumporni spojevi koji djeluju ljekovito. Listovi medvjeđeg luka sadrže vitamin C i karotenoide, a lukovice sadrže pretežno ljekoviti spoj alicin“, piše portal Kreni Zdravo i dodaje:
"Medvjeđi luk najbolje je brati po mogućnosti prije nego što biljka procvjeta. Nakon cvjetanja listovi mogu biti malo gorki, ali se isto mogu brati. Nemojte brati listove koji počinju poprimati smeđu boju, a lukovice skupljajte u jesen. Nemojte pobrati previše biljke kako bi mogla narasti ponovo dogodine. Listove lagano otkinite rukom ili škarama. Ubranu biljku možete držati u hladnjaku sedam do deset dana. Prilikom berbe važno je znati raspoznati medvjeđi luk od đurđevka koji je otrovan. Najbolje je da ga ne berete sami ako niste stručni u području ljekovitog bilja“.
Pesto od medvjeđeg luka
Usitnite medvjeđi luk, dodajte maslinovo ulje, bademe ili pinjole, parmezan i malo soli. Izmiksajte ili izgnjećite u gusti namaz koji možete poslužiti s tjesteninom, mesom ili kao namaz. Za recept kliknite ovdje.
Rižoto s medvjeđim lukom
Pripremite klasični rižoto i pred kraj kuhanja dodajte nasjeckani medvjeđi luk. Promiješajte i pustite da uvene kako bi otpustio aromu.
Juha od krumpira i medvjeđeg luka
Skuhajte krumpir i luk u povrtnom temeljcu, dodajte medvjeđi luk i kratko prokuhajte. Usitnite štapnim mikserom u krem juhu. Poslužite s kiselim vrhnjem.
Frittata s medvjeđim lukom i sirom
Umutite jaja, dodajte nasjeckani medvjeđi luk, ribani sir i začine. Pecite u tavi ili pećnici dok ne postane zlatno i pjenasto.
Tjestenina s vrhnjem i medvjeđim lukom
Skuhajte tjesteninu, a u tavi zagrijte malo maslaca. Dodajte sjeckanu šunku ili višak piletine iz juhe, vrhnje i nasjeckani medvjeđi luk. Umiješajte tjesteninu i kratko prokuhajte.
Slani muffini s medvjeđim lukom
U osnovnu smjesu za slane muffine (brašno, jaja, mlijeko, prašak za pecivo) dodajte nasjeckani medvjeđi luk, sir i po želji kockice slanine.
Namaz od sira i medvjeđeg luka
Pomiješajte svježi sir, jogurt i sitno sjeckani medvjeđi luk. Posolite, popaprite i poslužite s kriškama prepečenca ili tortilja-čipsom.
Quiche s medvjeđim lukom
U koru za quiche stavite smjesu od jaja, vrhnja, sira i medvjeđeg luka. Pecite dok se smjesa ne stisne i dobije zlatnu koricu.
Krumpir pečen s medvjeđim lukom
Skuhajte krumpir, prepolovite ga i zapecite u pećnici s maslinovim uljem i kockicama slanine. Pred kraj dodajte medvjeđi luk da kratko omekša i ribani sir.
Maslac s medvjeđim lukom
Umiješajte sitno nasjeckani medvjeđi luk u omekšali maslac. Zamotajte ga u plastičnu foliju pa oblikujte u valjak i čuvajte u hladnjaku. Poslužite uz meso ili tostirani kruh.
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti