Špinat je bogat vlaknima, mineralima i vitaminima i prava je nutritivna bomba čiji zeleni okus odlično paše i smoothiejima i brojnim jelima s jajima, rižom i tjesteninom, kao i salatama, pa ga je šteta jesti samo "na mlijeku".
"Špinat bi se češće trebao naći na jelovniku osoba koje pate od manjka željeza, u obrocima sportaša i općenito kod ljudi koji vode računa o raznolikoj i uravnoteženoj prehrani", objašnjava nutricionistica Zrinka Babić.
Ovaj jednostavan recept za rižoto sa špinatom pronašli smo na portalu www.krenizdravo.hr, a posebno nam se sviđa što ukusan i zdrav obrok može biti gotov – za pola sata.
Tražite li savjete s kojima ćete postati vještiji u kuhinji zavirite u našu Školu kuhanja, a više recepata za ukusna i brza jela potražite ovdje.
Rižoto sa špinatom - sastojci:
- 200 g arborio riže
- 200 g špinata
- 1 crveni luk, nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, nasjeckana
- 750 ml povrtnog temeljca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica parmezana
- 50 ml bijelog vina
- crni papar
- ½ čajne žličice kurkume
- sol
Rižoto sa špinatom - priprema:
- Špinat operite i nasjeckajte.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte i češnjak.
- Na tavu dodajte i rižu te je pržite oko dvije minute.
- Ulijte bijelo vino, pomiješajte i pustite da ispari.
- Miješajući dodajte zaimaču po zaimaču povrtnog temeljca, nakon što riža upije prethodnu tekućinu.
- Kada je ruža kuhana, umiješajte špinat i kuhajte još oko tri minute.
- Sklonite rižoto s vatre, a potom umiješajte maslac, parmezan i začine.
Legenda o gablecu: Kako je svakodnevna „užina“ postala luksuz? +3