Gibanica je slojevita pita sa sirom obožavana u skoro svim dijelovima Hrvatske, kao i u okolnim državama koje nastanjuju Slaveni. Gužvara je posebna vrsta gibanice koja se od svoje nadvrste razlikuje u prvom redu po načinu slaganja kora – pogađate, one se gužvaju. Točnije, kora po kora namače se u nadjev pa se izgužvane slažu u lim za pečenje. Kod klasične se gibanice rade barem 3 ili četiri sloja – dvije namašćene kore pa nadjev, pa tako "na kat", odnosno njih bar tri.

S kupovnim korama i jednu i drugu varijantu gibanice neusporedivo je lakše i brže napraviti nego kada morate još i razvlačiti tijesto. Osnova nadjeva su sir i jaja, a onda dolaze brojne varijacije koje biste morali isprobavati dok ne nađete omiljenu. Mi smo se odlučili za onu u kojoj se sir razblaži vrhnjem za kuhanje (i postane divno kremast), a možete koristiti i kiselo vrhnje, (samo) mlijeko ili jogurt. Preporučujemo vam da kore premazujete mješavinom mlijeka i ulja, ali naći ćete i da se premazuju maslacem ili uljem i mineralnom vodom. U svakom slučaju, gužvaru poslužite toplu ili hladnu, po mogućnosti uz tekući jogurt.

Sastojci za gužvaru sa sirom:

  • 500 g tankih kora za savijače
  • 500 g svježeg sira
  • 20 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • sol
  • 10 ml ulja + 10 ml mlijeka za premazivanje kora
  • ulje za podmazivanje lima za pečenje

Priprema gužvare sa sirom:

  1. Napravite nadjev. U zdjelu stavite jaja i umutite ih. Dodajte svježi sir, vrhnje i mlijeko. Posolite prema želji i sve dobro pomiješajte.
  2. U zdjelici pomiješajte mlijeko i ulje.
  3. Namastite uljem lim u kojem ćete peći gužvaru. Stavite prvu koru u lim i to tako da „viri“ preko lima. Poškropite mješavinom mlijeka i ulja i poklopite drugom korom, nagužvanom tek toliko da ne prelazi ruba. Također poškropite.
  4. Sada uzimajte koru po koru, namočite svaku u nadjev da bude potpuno mokra i nagužvanu je sstavite u lim za pečenje. Ponavljajte dok vam ne ostanu samo dvije kore. Nagužvane kore lijepo rasporedite.
  5. Lim za pečenje sada preklopite s jednom od preostale dvije kore, poškropite mješavinom mlijeka i ulje, poklopite drugom korom i nju poškropite.
  6. Preklopite sve najdonjom korom, tj. njenim dijelom koji je ostao visiti preko ruba, i namažite mješavinom mlijeka i ulja.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 35 minuta.

I slatko i slano: Recept za tursku pitu od kockica kruha koja se lako pretvara u ukusan desert Pita od kruha Pita od kruha Pita od kruha +13 Pita od kruha

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju